Tampereelle rakentuu kokonainen urheilun kaupunginosa
Teksti: Marissa Siivonen
Kuvat: Pasi Tiitola
Hakametsän jäähalliin rakennettiin oheisharjoittelutilat urheilijoille. Wrange Pro Line -välineillä kalustetusta tilasta kerätään nyt arvokasta palautetta, jota tullaan hyödyntämään Tampereella laajemmassa mittakaavassa tulevina vuosina.
Suomen vanhin jäähalli löytyy Tampereen Hakametsästä. Se rakennettiin vuoden 1965 MM-kisoja varten ennätysnopeassa aikataulussa. Kisat oli alun perin tarkoitus järjestää Helsingissä, mutta hanke kaatui aikatauluhaasteisiin. Niinpä Tampereelle alettiin rakentaa Hakametsää, joka saatiin valmiiksi vain yhdeksässä kuukaudessa.
Vuosien varrella hallissa on järjestetty niin koiranäyttelyitä, sisäpyöräilykisoja kuin messujakin. Ennen kaikkea Hakametsä on kuitenkin ollut jääurheilun sydän. Kaikki tamperelaiset liigajoukkueet ovatkin pelanneet ja treenanneet Hakametsässä, ja paikka on varsin tuttu myös tamperelaisille taitoluistelijoille.
Jäähallia monipuolisemmaksi harjoittelupaikaksi
Alun perin Hakametsässä oli yli 10 000 katsomopaikkaa, joista suurin osa oli seisomapaikkoja. Nykyään halliin mahtuu hieman alle 8000 katsojaa.
Niin suurelle katsomolle ei ollut enää käyttöä, kun Tampereen jääkiekkotapahtumat siirtyivät vuonna 2021 keskustaan valmistuneelle Nokia-areenalle. Tampereen kaupunki alkoikin pohtia rakennukselle uutta käyttötarkoitusta.
Tällä hetkellä hallin jäillä treenaavat jääkiekkoilijat ja taitoluistelijat. Hakametsä toimii edelleen Kooveen mestisjoukkueen kotihallina ja taitoluistelutapahtumien paikkana. Lisäksi hallissa järjestetään urheilu- ja liikuntatapahtumia esimerkiksi salibandyn, koripallon, lentopallon ja painin ympärillä.
– Urheilutapahtumia on enemmän kuin liigajoukkueiden aikaan, mutta ne ovat kaikki paljon pienemmän yleisön tapahtumia, Tampereen kaupungin hankekehityspäällikkö Markus Joonas kertoo.
Syntyi suunnitelma Hakametsä Sport Campuksesta, jonne on tarkoitus rakentaa huippu-urheilun ja liikunnan keskus tulevien vuosien aikana. Mukaan projektiin otettiin Varalan urheiluopiston johtama Tampereen Urheiluakatemia, jonka kautta on kuultu eri lajien vaatimuksia ja urheilijoiden toiveita.
Tällä hetkellä käynnissä on pilottivaihe. Osa yleisötilojen ravintoloista ja baareista on purettu ja tilalle on rakennettu kolme kuntosalia ja yksi juoksurata urheilijoita varten.
Oheisharjoittelupaikkoja urheilijoille
Tampereella oli ollut jo pidemmän aikaa pula urheilijoiden oheisharjoittelupaikoista.
– Aiemmin kaikki harjoittelu tapahtui väistötiloissa. Esimerkiksi jäähallilta matkustettiin usein seuraavaan paikkaan tekemään fysiikkaharjoittelua, Varalan valmennuskeskuksen laji- ja valmennusvastaava Tatu Peltonen sanoo.
Hakametsä Sport Campus lähti pilottivaiheessa taklaamaan tätä ongelmaa. Peltonen kertoo, että erityisen tärkeää oli saada mahtumaan riittävästi harjoituspaikkoja, jotta mahdollisimman moni urheilija mahtuu harjoittelemaan yhtä aikaa.
– Kun kolmella jäällä voi olla yhtä aikaa jopa 75 urheilijaa ja siitä lähdetään oheistreeneihin, niin tila on nopeasti vähissä, jos olosuhteita ei ole suunniteltu hyvin.
Hakametsä haluttiin kuitenkin pitää auki myös tapahtumille. Tampereen kaupunki, Varalan urheiluopisto ja Fysioline suunnittelivat tilat niin, että ne mahdollistavat hallin monipuolisen käytön. Puolet yleisötiloista on jätetty ennalleen, ja vain B-käytävälle on lisätty treenitilat. Kolme eri suorituspistettä on sijoiteltu arenatasolle niin, että B-käytävä voidaan isomman tapahtuman kohdalla tarvittaessa avata yleisölle, mutta urheilijat voivat silti harjoitella häiritsemättä yleisöä.
Harjoittelualueet on kalustettu Fysioline Wrange Pro -laitteilla. Ne valikoituivat Tampereen kaupungin kilpailutuksessa. Tilaan haluttiin välineet, jotka vastaavat tarvetta ja kestävät käytössä.
– Harjoittelualueet on suunniteltu puhtaasti urheilun näkökulmasta. Kaikki ylimääräinen on jätetty pois ja valittu vain ne, mitä oikeasti tarvitaan.
Hakametsän penkit ja telineet on valmistettu Lahden tehtaalla. Osa telineistä tehtiin erikoismitoituksella, jotta esimerkiksi lento- ja koripalloilijat saavat treeneistään kaiken irti.
Tulevaisuuden visiot
Hakametsä Sport Campuksen on tarkoitus lähivuosina kehittyä tamperelaisen liikunnan ja urheilun keskukseksi. Pilottivaiheesta kerätään arvokasta palautetta, jota Tampereen kaupunki hyödyntää jatkossa pidempiaikaisten hankkeiden kohdalla.
– Kun jääurheilijat ovat testanneet, miten harjoittelu uudistetussa Hakametsässä sujuu ja miten treenit logistisesti sujuvat, tarkoitus on avata oheisharjoittelutilat myös muiden lajien urheilijoille, Hannele Hiilloskorpi, Varalan valmennuskeskusjohtaja, kertoo.
Tähän mennessä saatu palaute on ollut pelkästään positiivista.
Tulevaisuudessa Hakametsästä halutaan merkittävä huippu-urheilun keskus. Tavoitteena on saada alueelle olosuhteet lajiharjoitteluun ja kilpailutapahtumiin sekä tiloja liikunta- ja urheilualan koulutus-, opetus- ja tutkimustarkoituksiin.
– Kun mietitään lajien harjoitteluolosuhteita, niin ei enää riitä, että on pelikenttä. Tarvitaan myös erilaisia mittalaitteita, harjoittelun seurantaa ja asiantuntijoita valmennuksen tueksi, Hiilloskorpi perustelee.
Myös ulos suunnitellaan harjoittelutiloja, jotka olisivat kaikkien vapaassa käytössä.
– Sisäolosuhteet ovat toisinaan tympeitä. Haluamme, että treeniolosuhteet valuvat puistoihin ja ulkoalueille esimerkiksi juoksuratojen tai heittopaikkojen muodossa. Tavoite on, että ihminen on hieman liikunnallisempi käveltyään alueen läpi, kun urheilullisuus on tarttunut sieltä, Tampereen hankekehityspäällikkö Markus Joonas sanoo.
Kokonaisuus on niin laaja, että se vaatii asemakaavan muutoksen. Aikataulutavoite on avata hybridikortteli vuonna 2026 ja remontoitu Hakajäät-kokonaisuus vuonna 2029.
– Haave, visio ja unelma on, että Hakametsä on jossain vaiheessa urheilun sydän. Tampereella tulee varmasti aina olemaan paljon urheilupaikkoja, mutta haluamme tehdä tästä sen, jonne ihmiset kokoontuvat ja jossa on harjoitusolosuhteita mahdollisimman monelle lajille, Hannele Hiilloskorpi sanoo.