”Lokomat-terapian jälkeen olo tuntuu lennokkaalta”
Pikkupoikana puhe- ja kävelykyvyn menettänyt Arttu pääsi ensimmäisten joukossa Premiuksen Lokomat-kävelykuntoutukseen.
– Tuntui suorastaan ihmeelliseltä, kun robotti liikutti jalkojani ja sain heti hyvän rytmin kävelyyn. Olo oli koko ajan turvallinen, kuvailee 20-vuotias hämeenkyröläinen Arttu Lager ensihetkiään Lokomatilla.
Kun näkee kävelyrobotin työssään, on helppo oivaltaa sen aikaansaama turvallisuuden tunne. Robotti kannattelee kuntoutujaa väsymättä ja liikerata pysyy koko ajan vakaana ja tasaisena. Kun oma kävely kehittyy, teknologia antaa kuntoutujalle asteittain enemmän vastuuta lisäten oman aktiivisuuden määrää.
Terveenä syntynyt Arttu sairasti 5-vuotiaana keuhkokuumeen, joka muutti pienen pojan ja tämän nelihenkisen perheen elämän täysin. Keuhkokuume parani, mutta samalla sairaalareissulla löytyi kaksi kasvainta: toinen sydämen ja keuhkojen välistä ja toinen aivorungosta. Rinnan kasvain leikattiin nopeasti, mutta
aivokasvaimen suhteen jäätiin seurailemaan tilannetta, koska se ei aiheuttanut
juuri silloin ongelmia.
Vuoden kuluttua Artun tilanne kuitenkin huononi ja aivokasvain oli operoitava, sillä ilman leikkausta poika ei olisi selvinnyt. Kasvain saatiin poistettua, mutta Arttu menetti operaatiossa puhe- ja kävelykykynsä. Vasen puoli halvaantui ja Arttu sai hankalan näkövamman.
– Ensimmäinen vuosi leikkauksen jälkeen meni täysin tuolissa. En pystynyt tekemään mitään itse, en edes puhumaan. Siitä alkoi kuntoutumismatkani, joka on
edelleen kesken. Onneksi fysioterapeutti vinkkasi kävelyrobottikuntoutuksesta
äidilleni, sillä jo lyhyessä ajassa on tapahtunut valtavasti kehitystä.
Elämän ensimmäiset X-hypyt
Haastatteluhetkellä takana on kahdeksan Lokomat-kuntoutuskertaa. Premiuksen fysioterapeutti Petra Peltoniemen mukaan Artun kävelyrobottikuntoutuksen tavoitteeksi on asetettu kävelykyvyn varmentuminen ja liikkeen hallinta. Alaraajoihin haetaan
robottikävelyllä lisää lihasvoimaa ja tasapainoon parannusta.
– Robotin parametrien säädöillä haastamme Arttua käyttämään omia lihasvoimia samalla kun oikean kävelytekniikan liikemalli välittyy useiden toistojen avulla aivoihin. Lokomat-harjoittelu on kehittänyt Artun vauhdin säätelyä ja esimerkiksi ataksiasta johtuvat sivuaskeleet ovat osittain jääneet pois, Peltoniemi iloitsee.
Artun elämä on liikuntavammasta huolimatta aktiivista. Arttu on tähänkin asti lenkkeillyt ahkerasti rollaattorin tuella, mutta jo kahden Lokomat-kerran jälkeen hän pystyi juoksemaan kymmeniä metrejä täysin ilman apuvälinettä. X-hypytkin onnistuvat nyt kaatumatta, mikä ei aikaisemmin ollut mahdollista.
Arttu on aloittanut kävelykuntoutuksen myötä myös tanssiharrastuksen ja hän tanssii mielellään kotona Just Dance -tanssipelillä. Toisinaan nuori mies inspiroituu maalaamaan tauluja ja tekee mielellään myös käsitöitä. Kevään yhteishaussa on tarkoitus hakea opiskelemaan merkonomiksi. Sitä varten Arttu suorittaa nyt Valma-opintoja Ammattiopisto Spesiassa Järvenpäässä. Tampereen Kalevaan, uuteen viihtyisään Premiukseen on silti aina aikaa ja tahtoa tulla.
– Harjoittelu on tehokasta ja se haastaa minua. Lokomat-kävelyn jälkeen olo tuntuu lennokkaalta ja jalat ovat kevyemmät kävellä. Pelit, joita pelaan harjoitellessani ovat kehittäviä ja mielekkäitä. Kävelyni on varmempaa ja tasapaino on parantunut huomattavasti.
Vaikka kävelyrobottikuntoutus tuntuu Artusta huomattavan tehokkaalta,
on hän ehdottomasti sitä mieltä, että myös perinteistä fysioterapiaa tarvitaan. Tarkoituksena on käydä Lokomat-terapiassa ainakin vielä kymmenen kertaa, jotta sen hyödyt olisivat mahdollisimman suuret.
Tulevaisuuden haaveissa on paremman kävelykyvyn lisäksi ammatti, työpaikka ja oma asunto. Lapsuudenkodissa häntä vierailulle odottaisivat rakkaat kissat Lauri ja Elvi, joille Arttu opettaa mielellään temppuja. Jatkossa myös sellaisia, joissa opettaja liikkuu aiempaa vaivattomammin.
Arttu oli yksi viidestätoista Lokomatia veloituksetta koekäyttämään päässeistä asiakkaista, jotka arvottiin noin sadan kuntoutukseen soveltuvan kiinnostuneen kesken. Lokomat-harjoittelusta hyötyvät tutkitusti mm. kuntoutujat, joilla on AVH, selkäydinvamma, CP-vamma, aivovamma tai jokin etenevä neurologinen sairaus.
www.premius.fi/kavelyrobottikuntoutus