13. syyskuuta 2022

Loistolaite terapian tukena - Armeo Spring

teksti: Terhi Kangas, kuvat: Pasi Tiitola

Joona, Mervi ja Armeo Spring

Mikä?

Yläraajan kuntoutuslaite Armeo Spring. Ergonomisen ja säädettävän eksoskeletonin avulla vahvistetaan kuntoutujan käsivarren liikettä ja tartuntaotetta käyttämällä jäljellä olevaa neuromuskulaarista hallintaa. Armeo Spring -terapiassa aktiivisuus perustuu aina potilaan omiin liikkeisiin, jotka pysyvät hyvin hallinnassa eikä vääriä liikeratoja pääse syntymään.

Armeon modulaarisen terapian konsepti sisältää kolme laitetta kuntoutuksen eri vaiheisiin. Näistä laitteista Tutoriksella on käytössä painokevennystä ja teknologiaa hyödyntävä Armeo Spring. Laitteen sisäänrakennetut anturit tallentavat aktiiviset liikkeet ja kaikki nivelkulmat terapian aikana. Kuntoutujan yksilöllinen raportti kertoo, kuinka paljon harjoitteita on terapiakaudella tehty ja millaista kehitystä on saatu aikaan.

Missä?

Tutoris Pirkanmaan Erikoiskuntoutuksessa Tampereella. Tutoris tarjoaa moniammatillista vaativaa erikoiskuntoutusta 21 toimipisteessä ympäri Suomea.

Tutoris Pirkanmaan Erikoiskuntoutus on ensimmäisiä kuntoutusteknologian hyödyntäjiä Suomessa. Esimerkiksi juuri Armeo Spring saapui Suomessa aivan ensimmäisenä Pirkanmaan Tutorikseen. Teknologia on ollut terapeuttien ja kuntoutujien aktiivisena apuna jo pitkään niin kävely- kuin yläraajakuntoutuksessa.

Ketkä?

Savonlinnasta kotoisin oleva 25-vuotias Joona Jalasmäki, joka muutti parempien kuntoutusmahdollisuuksien vuoksi Tampereelle. Lähes kaikki Tutoriksen terapeutit ovat tulleet Joonalle kuntoutusvuosien aikana tutuiksi. Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen aluepäällikkönäkin toimiva Mervi Rantala työskentelee erityisesti neurologisten asiakkaiden toimintaterapeuttina. Mervi toteuttaa Tampereen Tutoriksessa myös recoveriX-aivokuntoutusta, jota on hyödynnetty Joonan kanssa. Myös loistolaite tarvitsee rinnalleen muitakin kuntoutusmuotoja.

Kokonaisuus on osiensa summa

Joona Jalasmäki kuntoutuu neliraajahalvauksesta Tutoriksessa Tampereella. Käytössä on monenlaista kuntoutusteknologiaa, jonka joukosta Armeo Spring ansaitsee erityiskiitoksen sekä kuntoutujalta että terapeutilta.

Miksi?

Kesällä 2019 Joonan ja kavereiden uimaretki Savonlinnassa sai järkyttävän yllätyskäänteen. Tutun järven vesi oli normaalia alempana. Joona sukelsi pää edellä järven pohjaan murtaen niskansa. Neliraajahalvauksen vuoksi Joona vietti neljä kuukautta sairaalahoidossa. Sairaalasta hän poistui rollaattorin tuella. Selkäydinvamman vaatima pitkä kuntoutumatka oli vasta alussa. Joonan suurimmat kuntoutushaasteet yläraajoissa liittyivät koordinaatioon, liikkuvuuteen ja käden voimantuottoon. Armeo Spring kehittää kaikkia näitä keskivartaloa unohtamatta. Koska alussa erityisesti vasen käsi oli hyvin heikko, oli laite korvaamaton kumppani.

Miten?

Loistolaitteen ylivertaisuus perustuu tehostetun käden käyttöön painokevennyksellä. Vaurioituneella kädellä, eli Joonan tapauksessa halvausoireisella vasemmalla kädellä, tehdään laadukkaita toistoharjoituksia. Tarjolla on erilaisia toiminnallisia harjoitteita, joihin pelillisyys tuo mielekkyyttä.

Tutoriksessa tavataan sanoa, että toistojen määrä on vakio. Armeo-harjoitteita tehdään yhdellä terapiakerralla 20 minuuttia ja vaativuustasoa nostetaan kuntoutuksen edetessä. Usein aloitetaan olka- tai kyynärnivelen liikkeestä ykköstasolla. Kun lihasvoima ja liikkuvuus kehittyvät, voidaan harjoituksia monipuolistaa: lisätä liikesuuntia, nostaa vaikeustasoa ja lisätä kestoa. Joonalla on Armeossa ranteen liike lukittuna, jotta rystysiin ja sormiin saadaan varmasti hyvä asento. Yksi Joonan sormista lähtee helposti harittamaan, mutta Armeolla saadaan tukea juuri oikeaan kohtaan.

Millä seurauksin?

Armeon painokevennystä on päästy lähes kolmen vuoden kuntoutuksen aikana jatkuvasti vähentämään Joonan käden vahvistuessa. Laitteen jousia säätämällä terapeutti saa optimoitua laitteen aina kuntoutujan toimintakyvyn ja yksilöllisten tavoitteiden ehdoilla.

Haastattelupäivänä Joona kävelee Tutorikseen tavalla, joka ei kiinnitä erityistä huomiota ohikulkijoihin. Askellus on lähes normaalia. Kesälomalla Joona teki ennätyspitkän kävelylenkin: 4,5 kilometriä. Kokin ammattiaan Joona tuskin enää pystyy harjoittamaan, sillä sormien hienomotoriikka haastaa edelleen. Kaikki päivittäistoimet kuitenkin jo sujuvat kotioloissa. On vaikea kuvitella, että neliraajahalvaus on lamaannuttanut nuoren miehen fyysisesti muutama vuosi sitten. Henkistä lamaannusta sen sijaan ei tapahtunut. Joonan positiivinen asenne, elämännälkä ja kuntoutusmotivaatio ovat poikkeuksellisia.

 

» Lue Joonan koko tarina:

fysioline.fi/reference/joona