Hollolassa panostetaan kaatumisia ehkäisevään harjoitteluun
Kirsi Miss halusi fysioterapeuteilleen ja asiakkailleen jotain, mitä Suomessa ei saanut mistään. Nyt tasapainoa horjuttavaa kävelykuntoutusmattoa odotellaan saapuvaksi Salpakankaan Lääkintävoimisteluun. Odotteluaikana hyödynnetään Suomen ensimmäistä Omego Plus-harjoituslaitetta, joka on saanut innostuneen vastaanoton.
Salpakankaan Lääkintävoimistelu Oy:n omistaja, fysioterapeutti Kirsi Miss oli kaksi vuotta sitten opintomatkalla Israelissa. Vieraille esiteltiin monessa paikassa tasapainon horjutukseen perustuvaa mattoharjoittelua, jota käytettiin erityisesti ikääntyvien, mutta myös vaikeavammaisten fysioterapiassa. Tasapainoa horjutettiin laitteella sekä eteen-taakse suunnassa että sivusuunnassa. Jo kolmen kuukauden säännöllisellä harjoittelulla kahdesti viikossa 20 minuutin ajan oli saatu merkittäviä tuloksia.
– Kuntoutujat saattoivat näin turvallisesti harjoitella kaatumista ja erilaisia tasapainoreaktioita. Tiesin heti, että tuollaisen maton haluan meillekin, mutta sellaista ei Suomesta saanut mistään. Hankinta suoraan valmistajalta olisi tullut tolkuttoman kalliiksi, joten aloin heittää eri toimittajille toivetta laitteen jälleenmyynnistä. Fysioline otti toiveemme asiakseen ja tänä syksynä saamme käyttöön h/p/cosmos kävelykuntoutusmaton, Miss iloitsee.
Fysiolinen aloitteesta lähdettiin hahmottelemaan astetta kokonaisvaltaisempaa kumppanuussopimusta. Kokonaisuus alkoi pian kuulostaa pelkkää mattohankintaa kiinnostavammalta, sillä Fysiolinen ehdotus tarjosi vieläkin monipuolisempaa tukea kävelykuntoutuksen eri vaiheisiin. Sopimuspakettiin kuuluu kävelykuntoutusmaton lisäksi Omego Plus kävelyn osatekijöiden harjoitteluun sekä Treax Pads -reaktio- ja koordinaatioalustat.
Ensimmäisenä uutuuslaitteista käyttöön ehti Omego Plus. Haastatteluhetkellä siitä on käyttökokemuksia vasta noin kolmen viikon ajalta, mutta laite on jo lunastanut paikkansa Hollolasta. Salpakankaan Lääkintävoimistelun asiakaskunnassa on asiakkaita, jotka eivät tule koskaan kävelemään, mutta myös heille laite on Missin sanojen mukaan ehdoton ykkönen.
– Eräs asiakkaamme innostui laitteesta niin, ettei malttanut jäädä jo sovitulle kesälomalle fysioterapiasta ollenkaan. Asiakkaan keskivartalo tekee Omego Plussalla niin hyvin töitä, että olemme alkaneet epäillä, onko hänen halvauksensa sittenkään niin ylhäällä kuin on diagnosoitu.
Selkeää dataa kehityksestä
Intoa selittää osaltaan Omego Plussan oma tuoli, johon alaraajahalvaantunut pyörätuolipotilaskin voidaan siirtää lähes pystyasentoon. Näin voidaan tehdä harjoituksia, jotka eivät muuten olisi kuntoutujalle mahdollisia. Liikkeen oikean suunnan hallinta, pysähtyminen ja paikoillaan pysyminen korostuvat. Erityistä hyötyä Omego Plussasta on saatu neurologisille potilaille, joilla on vaikeuksia toisen puolen hahmottamisen kanssa.
– Positiivinen yllätys on ollut se, kuinka loistavia harjoituksia Omegolla pystyy tekemään molempien puolten huomiointiin ja liikkeen laadukkaaseen hallintaan. Monilla neurologisista ongelmista kärsivillä on haasteena se, että vauhti korjaa virheet ja voimalla jyrätään. Tässä fysioterapeutti näkee, osaako kuntoutuja myös säädellä voimaa ja pysyykö asento, Miss kertoo.
Omego Plus kertoo aiemmin arvailujen varaan jääneet asiat selkeinä datoina, jotka tallentuvat laitteen muistiin. Voiman säätelyä ja asennon pitoa aktivoidaan erilaisina peleinä, joita siis pelataan jaloilla. Miss demonstroi omilla terveillä jaloillaan palomiespeliä, jossa tavoitteena on
sammuttaa tulipaloja. Mitä pidempään hän pystyy pitämään asentoa paikoillaan tulen päällä, sitä enemmän letkusta tulee vettä ja lopulta isokin roihu sammuu. Peleissä on monta eri vaikeustasoa, jotta pelillistäminen motivoisi mahdollisimman pitkään. Näin saadaan palautetta kehityksestä pidemmältä aikaväliltä.
– Nuoret aikuiset ovat olleet Omegosta todella innoissaan, kun ovat huomanneet, että liikettä voi näin hallita. Pelit eivät ole liian monimutkaisia ikääntyneillekään, joille modernit pelimaailmat ovat täysin vieraita. Uskon, että Omego on meillä aktiivikäytössä neurologisten kuntoutujien lisäksi monien polvi- ja lonkkaleikkauspotilaiden sekä erilaisista tuki- ja
liikuntaelinvaivoista kärsivien kanssa.
Eri pelit aktivoivat kävelyn eri liikemalleja. Omegolla voidaan harjoittaa täsmästi vaikkapa vain nilkan liikettä tai viedä vaikutus aina syviin vatsalihaksiin asti. Laitteella voidaan tehdä myös erilaisia sensoriikkatestejä. Kaikkia laitteen toiminnallisuuksia yhdistää suoraan asiakkaalle tuleva palaute.
– Meitä fysioterapeutteja kiinnostaa tietysti eniten kuntoutuksessa tapahtunut kehitys, jonka Omego tallentaa selkeästi tulkittaviksi tiedostoiksi. On ihan eri asia kannustaa asiakasta, kun tietää, että suoritus on oikeasti hyvä ja tarkoituksenmukainen, ei pelkkä silmällä tehty arvio, Miss kertoo.
Haussa: tutkimuskumppaneita Päijät-Hämeeseen!
Kun h/p/cosmos-kävelykuntoutusmatto saapuu Omego Plussan rinnalle Salpakankaan Lääkintävoimisteluun, pääsee Kirsi Miss edistämään toden teolla missiotaan kaatumisten ennaltaehkäisyn puolesta. Suomesta on tähän asti löytynyt ainoastaan yksi vastaava matto, joka on tutkimuskäytössä Kuopion yliopistossa. Israelin esimerkin innostamana Miss haluaa saada kunnon tutkimusnäyttöä menetelmän eduista, jotka väistämättä muuttuvat yhteiskunnallisiksi kustannussäästöiksi.
– Nyt pitäisi päättäjiemme olla rohkeita ja panostaa ennaltaehkäisyyn myös kuntoutusteknologiaan investoimalla. Ikääntyvien määrä vain lisääntyy ja tällä hetkellä tiedämme, että yksi vaikea lonkkamurtuma-asiakas voi olla yhtä kuin yhden fysioterapeutin
koko vuoden palkka. Yle uutisoi juuri kesällä, että monet tuki- ja liikuntaelinten ongelmat
voitaisiin ennaltaehkäistä elämäntavoilla ja riskiryhmien aikaisella tunnistamisella.
Miss uskoo vahvasti, että paras keino vähentää ikäihmisten kaatumisia on ennaltaehkäisevä fysioterapia, jota voidaan edistää uudella tavalla Fysiolinelta hankitun laitekokonaisuuden avulla. Uskonsa vahvistukseksi hän haluaisi päästä tekemään tutkimusta Hollolasta tai
laajemminkin Päijät-Hämeestä kootulla testiryhmällä. Tähän tarvitaan kuitenkin kumppaneita, mielellään sekä kuntasektorilta että oppilaitoksista.
Miss haluaisi testiryhmään ikäihmisiä, jotka ovat jo kerran kaatuneet tai meinanneet kaatua pariin otteeseen. Näin saataisiin selvitettyä, mitä todellisen riskiryhmän hyväksi voidaan vielä tehdä ennen kuin on liian myöhäistä.
Tutkimusten mukaan esimerkiksi Parkinsonin tautiin tavallisesta mattoharjoittelusta ei ollut niin suurta hyötyä kuin ”horjutetusta harjoittelusta”. Kävelykuntoutusmaton turvavaljaat tekevät kaatumisesta riskitöntä, joten tasapainoa voidaan treenata täysin turvallisesti.
– Täällä Hollolassa on kiinnitetty huomiota ikäihmisten kaatumisten ehkäisyyn jakamalla liukuesteitä kenkiin. Nyt olisi tuhannen taalan paikka viedä asia aivan uudelle tasolle ja säästää merkittäviä summia yhteisiä verorahoja.