Motek Grail liikelaboratorio Lapin Ammattikorkeakouluun

Motek Grail liikelaboratorio profiloi Lapin AMK:n liikunnan koulutuksen uudelle tasolle

 

Suomen ensimmäinen Motek Grail liikelaboratorio asennettiin Lapin Ammattikorkeakouluun Rovaniemelle joulukuussa 2021. Motek Grail on keskeinen osa uutta Arctic Sport Work Lab -laboratoriota, joka profiloi Lapin AMK:n liikunnan koulutuksen uudelle tasolle.

Suunnitteluvaiheessa Arctic Sport Work Lab laboratorion laitehankintalista oli pitkä ja tarpeet moninaiset. Motek Grailin hankintaan päädyttiin, sillä se tarjosi ratkaisun valtaosaan laitetarpeista ja punaisen langan laboratorion toiminnalle. Motek Grailin lisäksi laboratoriossa on muutamia pienempiä testaukseen ja valmentamiseen liittyviä laitteita.

Motek Grail liikelaboratorion avulla liikkumista, tasapainoa ja voimatasoja voidaan analysoida kattavasti. Laitteisto muodostaa käytättäjästä 3D ihmismallin, joka mahdollistaa havainnoinnin reaaliajassa sekä tarkemman palautteen arvioinnin testin jälkeen. Virtuaalimaailma yhdistettynä maton liikkeisiin luo todentuntuisia haasteita harjoitteluun esim. horjahtaminen tai väistäminen. Virtuaali- ja pelimaailma haastaa myös yhtäaikaisilla määrätyillä tehtävillä esim. käsien liikkeen yhdistäminen juoksuun tai kävelyyn ja testaa näin kehon kykyä adaptoitua liikkeen muutoksiin.

Laitteiston avulla voidaan tehdä myös fyysisen kuormittumisen mittauksia ja havaintomotoriikan sekä kognitiivisten ja neurofysiologisten toimintojen arviointia ja mittausta. Kokonaisuutta pystytään kehittämään ja integroimaan jatkossa Lapin AMK:n omien tarpeiden ja kehityssuuntien mukaisesti.

Motek Grailia hyödynnetään Lapin AMK Master Schoolin Liikunnan ja urheiluvalmennuksen asiantuntijakoulutuksen opetuksessa sekä opinnäytetöissä. Liikuntateknologia ja testausosaaminen on yksi osa liikunnan ylempää korkeakoulututkintoa. Laitteistoa on tarkoitus hyödyntää lisäksi myös mm. fysioterapian ja kuntoutuksen sekä teknologian ja sovelluskehityksen koulutuksiin. Näin kehitetään ammattikorkeakoulun monialaista toimintaa ja lisätään laitteiston käyttöä ja vaikuttavuutta.

Kokonaisuus mahdollistaa lisäksi tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan ja yritysyhteistyön kehittämisen. Ensimmäisiä urheilijatestaukseen ja kuntoutukseen liittyviä yhteistyökuvioita suunnitellaan vinhaa tahtia mm. Lapin Liikuntaklinikan sekä Suomen menestyneimmän alppihiihtäjä Tanja Poutiaisen Comeback Centerin kanssa.

Arctic Sport Work Lab -hanke on toteutettu yhteistyössä Lapin ammattikorkeakoulun ja Santasport Lapin Urheiluopiston kanssa. Hanketta ovat olleet rahoittamassa Euroopan aluekehitysrahasto sekä valtio.

 

Heikki Hannola
Yliopettaja
Lapin AMK
Liikunnan ja urheiluvalmennuksen asiantuntija (YAMK)

Petteri Pohja
Lehtori
Lapin AMK
Pohjoinen hyvinvointi ja palvelut, Vastuulliset palvelut, Liikunnanohjaajakoulutus