Alaraajakuntoutus
Alaraajaongelmien kuntoutuksen keskiössä on usein normaalin kävelyn ja kuormituksen palautus. Useat kuntoutusteknologialaitteet tehostavat tätä kuntoutusta.
Alaraajaongelmien kuntoutuksen keskiössä on usein normaalin kävelyn ja kuormituksen palautus. Useat kuntoutusteknologialaitteet tehostavat tätä kuntoutusta. Laitteilla voidaan harjoittaa myös turvallisesti muita osa-alueita, ja niiden avulla saadaan tarvittavaa dokumentaatiota kehityksestä.
Kävelyn analysointiin sekä kohdistettuihin harjoitteisiin, kuten askelpituuden harjoittamiseen, löytyy erilaisia kehitettyjä kävelymattoja oheislaitteineen. Niissä korostuvat turvallisuus, yksilöllinen muokattavuus sekä terapeutin mahdollisuus fasilitoida liikettä. C-Mill-kävelyharjoittelulaitteisto mahdollistaa haastavankin kävelyharjoittelun. Haastetta voidaan luoda virtuaalisilla matolle heijastetuilla objekteilla ja isolla näytöllä. Mattoon integroitu voimalevy mahdollistaa myös arvioinnin. H/p/cosmoksen kävely- ja juoksumatoista löytyy erilaisia ratkaisuja, joihin voidaan liittää lisäosina mm. Zebriksen mittaus- ja palautetyökaluja sekä kävelynohjausta helpottava Robowalk expander -systeemi.
Kuntoutusteknologia mahdollistaa objektiivisen palautteen ja motivoivat harjoitteet. Mm. Tymo-terapia-alustan aktiivinen painonsiirtotesti ja painonjakaumamittari antavat terapeutille sekä kuntoutujalle selkeän ja välittömän palautteen ruudulla. THERA-Trainer senso on teknologiaa hyödyntävä, erityisesti ikäihmisille ja neurologisille kuntoutujille kehitetty laite, jossa kognition harjoittaminen yhdistyy fyysiseen harjoitteluun.
Sähköstimulaatio (functional electrical stimulation=FES) on tuonut uusia mahdollisuuksia kävelykuntoutukseen. FES-laitteilla stimuloidaan lihassupistuksia ja mahdollistetaan tai edistetään haluttua liikettä. Fesia Walk -laitteessa perifeerisellä hermostimulaatiolla saadaan aikaan lihassupistus ja haluttu liike nilkan alueelle. Säären yläosaan kiinnitettävä monielektrodi tuottaa oikea-aikaisen stimulaation kävelyn aikana. Plantaarifleksoreiden stimulaation ansiosta laite huolehtii myös polven stabilaatiosta kävelyn eri vaiheissa sekä parantaa varvastyöntöä. Nilkan koukistus- ja ojennussuunnan sekä polven stabilaation ansiosta potilas pystyykin toteuttamaan mahdollisimman normaalin fysiologisen liikemallin kävelyn aikana.
Trauman tai leikkausken jälkeen haasteellista lihasaktivaatiota voidaan parantaa esimerkiksi Power Plate -värähtelyharjoittelulla. Kuormituksen ja tasapainon harjoittaminen onnistuu perinteisillä tasapainolaudoilla ja tyynyillä.