RecoveriX – viimeisintä teknologiaa ja aivojen omaa voimaa

teksti: Terhi Kangas 

RecoveriX – viimeisintä teknologiaa ja aivojen omaa voimaa 

Vaasalaiset Bertta ja Matti ovat saaneet odottamattoman paljon apua modernista recoveriX -aivokuntoutuslaitteesta, vaikka heidän tarinansa ovat täysin erilaisia. 

 70-vuotias Bertta ja 62-vuotias Matti eivät tunne toisiaan, mutta heitä yhdistää kaksi asiaa. Molemmat asuvat Vaasassa ja molemmille löydettiin Vähäkyrön Fysiokipinässä mielekäs kuntoutusmuoto, joka toimii. Bertta ja Matti ovat päässeet käyttämään recoveriX-aivokuntoutuslaitetta, joka täydentää Fysiokipinän monipuolisia kuntoutuksen palveluita. 

Laite on suunniteltu erityisesti aivoverenkiertohäiriöpotilaiden kuntoutukseen. Laitetta voivat käyttää myös muut kuntoutujat, joilla on aivojen vaurioitumisesta johtuvia häiriöitä toimintakyvyssä. Kuntoutus soveltuu sekä sairauden akuuttiin että krooniseen vaiheeseen, ja yleensä se toteutetaan 20–25 hoitokerran sarjoissa. 

Bertan kuntoutustarve oli akuutti ja diagnoosi selkeä. Tyypillinen aivoverenkiertohäiriö iski kuin salama kirkkaalta taivaalta helmikuussa 2021. Matti sen sijaan oli kärsinyt jo viidentoista vuoden ajan pahenevista päänsäryistä ja epämääräisestä huonosta olosta, jota on ollut vaikea kuvailla lääkäreille. 

 Vaikka kuntoutujien taustatarinat ovat siis lähes kaksi ääripäätä, on molemmille löytynyt apua täsmälleen samasta laitteistosta. Toki osana yksilöllistä kuntoutussuunnitelmaa ammattilaisen tukemana. 

 Jos tarkkoja ollaan, niin Berttaa ja Mattia yhdistää vielä kolmaskin asia. Molemmat kertovat suhtautuneensa recoveriX-hoitoon Ei se ota, jos ei annakaan -asenteella. Kumpikaan ei ollut aiemmin kuullut kyseisestä kuntoutusmuodosta, mutta molemmat olivat ennakkoluulottomasti valmiita kokeilemaan, kun Fysiokipinässä laitetta ja sen vaikutusmekanismeja esiteltiin. 

 Liike ja puhe opeteltava uudelleen 

Liikunnalliselle ja terveellisiä elämäntapoja noudattavalle Bertalle aivoverenkiertohäiriö tuli tavallisena tiistaiaamuna täytenä yllätyksenä, kuten monelle saman sairauskohtauksen kokeneelle suomalaiselle. Aivoissa tapahtuva ”oikosulku” kun ei yleensä anna varoitusmerkkejä itsestään. 

– Olin laittanut aamukahvin tulemaan ja menin petaamaan sänkyä, kun yhtäkkiä vain tuuperruin lattialle. Sain onneksi raahauduttua puhelimen luo olohuoneeseen, mutta painelin pitkään ihan vääriä numeroita, kunnes vihdoin onnistuin soittamaan hätäkeskukseen, Bertta muistelee reilun vuoden takaisia tapahtumia. 

Hätäkeskuksesta Berttaa neuvottiin avaamaan kerrostaloasuntonsa ovi heti, sillä hän asuu yksin. Näin varmistettiin, että ensihoito pääsee asuntoon sisään. Bertta makasi ovi raollaan eteisessä odottamassa ambulanssin tuloa. Näin jälkikäteen hän ihmettelee itsekin, että pystyi kertomaan hätäkeskukseen jopa talon ovikoodin, vaikka oli tapahtuneesta hyvin sekaisin ja hädissään. Ensimmäisistä aivoverenkiertohäiriön jälkeisistä päivistä hän ei muista juuri mitään. 

Kaksi ensimmäistä vuorokautta kuluivat teho-osastolla Vaasan keskussairaalassa. Koska diagnoosi oli hyvin selkeä, siirrettiin Bertta sairaalasta jo saman viikon perjantaina ikäihmisten palvelukeskus Tammikartanoon, jossa varsinainen kuntoutuskin pääsi alkuun. Oikeasta jalasta puuttui kaikki liike ja voima, käsikin oli heikko. Alkuun Bertta istui pyörätuolissa, mutta parin viikon kuluttua hän pääsi jo hieman pystyasentoon.  

– Kaikki taidot piti käytännössä opetella uudelleen. Luonani kävivät sekä käden että jalan kuntoutukseen erikoistuneet fysioterapeutit, mutta myös puheterapeutti. Ystäväni sanoivatkin, ettei puheestani saa mitään selvää, vaikka omasta mielestäni puhuin ihan normaalisti, Bertta naurahtaa. 

Olo kuin uudella ihmisellä 

Tammikartanosta Bertta kotiutettiin noin kahden kuukauden kuluttua, eli vapun jälkeen. Kotiinpaluu pelotti, sillä Vaasassa ei asu ketään omaisia, jotka olisivat voineet olla arjessa apuna. Ystäviä Bertalla on, mutta heilläkin tietysti omat menonsa. Yksinäisyys pandemia-aikana on tuntunut musertavalta, kun luontoonkaan ei ole omin jaloin päässyt voimaantumaan. Jo tämänkin takia Bertta on erittäin motivoitunut saamaan toimintakykynsä takaisin. 

Tammikartanossa aloitettu kuntoutus sai ison edistysharppauksen heinäkuussa, kun jalkaa kuntouttanut terapeutti vinkkasi aivokuntoutuslaitteesta Fysiokipinässä. RecoveriX-laitteistolla voidaan yhdistää kolme eri terapiamuotoa: motorinen ajattelu, sähköstimulaatio (FES) sekä peiliterapia. Menetelmässä hyödynnetään aivojen plastisuutta eli kykyä muovautua uudelleen. Harjoittelulla pyritään uudelleenjärjestelemään aivosolujen rakentumista oikean ja vasemman aivopuoliskon välille. 

– Katsoin aluksi hieman kummeksuen, että ai tuommoinen kumma huppu päähän ja kamalasti piuhoja ja vimpaimia. En olisi voinut uskoa, että jokaisen hoitokerran jälkeen olo on kuin uudella ihmisellä. Oikea käteni oli jäänyt nyrkkiin, mutta recoveriXin avulla käsi saatiin auki ja pikkuhiljaa nousemaankin. 

Kahdesti viikossa noin kolmen kuukauden ajan otettu intensiivinen recoveriX-hoitojakso on nyt päättynyt, mutta Bertta käy edelleen säännöllisesti sekä yksilö- että ryhmäkuntoutuksessa, sillä oikea jalka ei toimi vieläkään kunnolla.   

– Jos olisin päässyt käyttämään laitetta jo aikaisemmassa vaiheessa, voisi kuntoutuminen olla jo huomattavasti pidemmällä. Siksi aion laittaa puskaradion kunnolla laulamaan, jotta muut tästä laitteesta mahdollisesti hyötyvät löytäisivät avun nopeammin. Olen ollut todella tyytyväinen ja positiivisesti yllättynyt, Bertta kertoo. 

RecoveriX sai kuriin epämääräisetkin kivut 

Matin tarina on täysin toisenlainen kuin Bertan. Hän ei ole missään vaiheessa joutunut sairaalahoitoon, mutta muotoaan muuttaneet ja epämääräiset kivut ja säryt ovat haastaneet arkea peräti viidentoista vuoden ajan. Syytä on etsitty pitkään monenlaisin neurologisin tutkimuksin, ja Matti on parhaansa mukaan yrittänyt kuvailla vaihtuvia oireita lääkäreille, vaikka se on ollutkin todella vaikeaa. 

– Päänsärky ei sekään kuvannut oireitani tarkoin, sillä tässä on ollut niin paljon muutakin. Sellaista kaikin puolin painostavaa, raskasta ja stressaavaa olotilaa on ollut pitkään. Välillä on huimannut ja sitäkin puolta on tutkittu tarkoin. Tehdastyöläisen arki on ollut ajoittain todella vaikeaa, Matti kertoo. 

Lopulta syylliseksi Matin oirekirjoon paljastui B-vitamiinin puutostila. Mahalaukun limakalvot olivat menneet rikki eikä vitamiinia imeytynyt riittävästi ravinnosta. Korvaushoito aloitettiin B-vitamiinipistoksin.  Huonovointisuus ja kivut eivät enää lisääntyneet, mutta eivät loppuneetkaan. Fysiokipinässä LPG-hoidoissa sekä manuaalisissa käsittelyissä käydessään Matti kuuli recoveriX-hoidosta ja oli heti valmis kokeilemaan 25 hoitokerran jakson. 

 – Puhtaasti kokeilumielellä siis lähdettiin, koska mitään vasta-aiheita hoitoon ei ollut. Kävin 2-3 kertaa viikossa, ja pian jatkuva raskas olo alkoi helpottaa. Hieman sykleittäin siinä edettiin. Välillä meni muutama kerta niin, etten huomannut heti vaikutusta, mutta sitten mentiinkin kerralla isompi harppaus eteenpäin. 

 Tällä hetkellä Matti kuvailee vointiaan stabiiliksi. B12-vitamiinia hän ottaa säännöllisesti. Huono olo ja kivut ovat pysyneet kurissa, vaikka recoveriX -hoidosta on jo noin kaksi vuotta. Tieto siitä, että hoitojakson voi tarvittaessa uusia, saa olon pitkän stressaavan elämänvaiheen jälleen seesteiseksi.