Vierumäen ilmeellä brändätyt laitteet viimeistelevät modernin kuntosalin

teksti: Terhi Kangas, kuvat: Petri Koivisto

 Fysioline auttoi Vierumäkeä luomaan kuntosalin, jossa sekä leirikoululainen että huippu-urheilija voivat treenata kummankaan tarpeista tinkimättä.

Vierumäellä treenaajia ei jaotella ammattilaisiin ja amatööreihin, vaan maailman luokan olosuhteet ja talon ammattilaisten tietotaito on aina kaikkien käytettävissä. Kun Vierumäen kuntosalin uudistus tuli ajankohtaiseksi, piti tämä asiakaslupaus huomioida sekä suunnitteluvaiheessa että toteutuksessa.

Kumppaniksi työhön valikoitui suomalainen Fysioline.

– Meillä voi vaikka leirikoulua viettävä yläkoululainen ja maajoukkueurheilija todellakin osua kuntosalille samaan aikaan. Salin tulee tarjota parhaat tekemisen puitteet molemmille, kertoo liikuntapalvelupäällikkö Heidi Hyttinen Vierumäeltä.

Kuntosali sijaitsee Vierumäen urheiluhallissa juoksusuoran vierellä. Alakerrassa on erikseen toiminnallinen kuntosali, jota esimerkiksi joukkueet voivat varata yksityiskäyttöön. Yläkuntosali taas on aina avoinna kaikille käyttäjille.

Tilaratkaisu mahdollistaa vaikka lapsiperheen kuntoiluhetken yhtä aikaa, sillä urheiluhallista löytyy monenlaisia aktiviteetteja kaiken ikäisille.

Painopakkalaitteiden suojiin laserleikatut Vierumäki-logot olivat huipputason viimeistelyä, jollaista liikuntapalvelupäällikkö Heidi Hyttinenkään ei ollut aiemmin nähnyt.

Kuntosalin uudistus päätettiin budjettisyistä tehdä kahdessa vaiheessa. Vuonna 2022 käyttöön otettu vapaapainoharjoittelualue koostuu pääosin Wrange Pro Line -laitteista. Toisessa vaiheessa kevättalvella 2023 kuntosali viimeisteltiin Vierumäen omalla ilmeellä kustomoiduilla Gym80-painopakkalaitteilla.

– Kustomointimahdollisuus herätti kiinnostuksemme jo tarjousvaiheessa. Urheiluhalli on ikoninen ja keskeinen paikka alueella, joka tavoittaa suurimman osan Vierumäen vierailijoista. On vaikuttavaa, että uusissa kuntosalilaitteissa on oma brändi-ilmeemme, kertoo Vierumäen markkinointijohtaja Sanna Partanen.

Fysiolinen suunnitelmat tekivät siis vaikutuksen jo paperilla, mutta vielä suuremman vaikutuksen kuntosalilaitteet ovat tehneet käytännössä. Vierumäen logo on muodostunut vuosikymmenten kuluessa urheilu- ja liikuntapiireissä tunnetuksi elementiksi, joten laitteiden Vierumäki-kustomointi on herättänyt treenaajissa ihastusta. Vastaavaa brändäystä ei ole tullut vastaan välttämättä edes maailmaa paljon kiertäneillä huippu-urheilijoilla.


Painonnostaja Samuel Kaikkonen sai poikkeuksellisen rauhallisen keskipäivän treenihetken Vierumäen lounasravintoloiden sesonkiaikaan.

Laitteiden sijoittelulla iso merkitys treenin sujuvuuteen

Laitteiden kustomointi on toki kosmeettista viimeistelyä eikä sillä olisi lisäarvoa, jos laitteet eivät olisi parasta mahdollista laatua. Fysioline täytti laitetoimittajana myös vaativan käyttäjäkunnan laatukriteerit.

Edelliset kuntosalilaitteet oli hankittu vuonna 1995 ja vaikka nekin vielä toimivat ilman jatkuvaa huoltotarvetta, näytti laitekanta jo auttamatta vanhanaikaiselta.

– Vähän sama ilmiö kuin autojen suhteen katukuvassa: vanha auto voi edelleen toimia, mutta muotoilu ei näytä modernilta eivätkä ominaisuudet ole tätä päivää. Kun urheiluhalli remontointiin juoksurataa myöden, vanhenivat laitteet entisestään ihan silmissä. Toki uusissa laitteissa on myös treenaajalle hyödyllisiä uudistuksia, Heidi Hyttinen kertoo.

Entinen kuntosali oli myös hieman ahdas. Fysioline sijoitteli laitteet tilaan aiempaa ilmavammin. Tämä oli erityisen tärkeää, sillä kuntosalilla koulutetaan myös liikunnanohjaajaopiskelijoita ryhminä, mikä asettaa tilalle omat vaatimuksensa.

Samalla kuntosalilla treenaavat myös työssäkäyvät kuntoliikkujat ja seniorivieraat. Vaikka Vierumäellä on runsaasti asiantuntemusta omastakin takaa, oli Fysiolinen konsultoivalle roolille silti käyttöä, jotta kuntosalista saatiin paras mahdollinen erilaiset käyttäjäryhmät huomioiden.

Käyttäjäpalautteella on väliä – budjetissa täydennysvaraa

Kuntosalin nykyinen yleisilme ja toimivuus on pitkälti Fysiolinen näkemysten mukainen.

Ilman laitetoimittajan asiantuntemusta laitteet olisivat Hyttisen mukaan todennäköisesti enemmän ”sikinsokin.” Nyt kaikki on tarkasti omilla mietityillä paikoillaan. Vapaiden painojen treenialue on sijoiteltu suhteessa telineisiin niin, että painot myös palautuisivat treenin jälkeen mahdollisimman helposti paikoilleen. Myöskään laitevalinnat eivät olleet tilaajalle itsestään selviä.

– Esimerkiksi reisipenkkiä oli tarjolla monenlaisena versiona. Fysioline auttoi valitsemaan monimuotoista käyttäjäkuntaamme ajatellen optimaalisimmat laitteet. Riittävä määrä taljoja on myös oltava, sillä niiden avulla pystyy tietysti tekemään samoja liikkeitä kuin laitteilla.

Budjettiin jätettiin tietoisesti hieman täydennysvaraa, jotta asiakkaiden toiveita on mahdollista huomioida, kun käyttökokemuksia alkaa kertyä. Niitä on nyt saatukin jo reilun puolen vuoden ajalta. Pääsääntöisesti palaute on ollut erittäin positiivista, mutta muutamia kehitysideoitakin on jo listattu. Esimerkiksi selänojennuslaite tullaan hankkimaan vatsarutistus ja -kiertolaitteiden vastapariksi.

Monipuolisen laitetoimittajan valikoimista löytyy onneksi kaikki tarvittava.