Vahva konsepti Liikun kasvun tukena

Teksti: Marissa Siivonen, Kuvat: Veera Kurittu

Liikun tavoitteena on olla markkinaykkönen sekä kuntokeskusten että asiakkuuksien määrässä kahden vuoden sisällä.

Oulusta lähtöisin oleva kuntokeskusketju Liikku on laajentunut huimaa vauhtia. Ensimmäinen sali perustettiin vuonna 2010 Oulussa, ja huhtikuussa 2023 aukesi jo 41. toimipiste. Liikun tavoitteena on jatkaa huimaa kasvuvauhtia myös tulevina vuosina.

Ensimmäinen budjettisali Suomessa

Johanna ja Heikki Riihijärvi perustivat ensimmäisen Liikku-keskuksen kotipaikkakunnalleen Ouluun vuonna 2010, jolloin budjettisaleja ei ollut vielä Suomen markkinoilla.

Riihijärvet päättivät keskittää myynnin pelkästään verkkokauppaan. Myynnin suuntaamisesta säästetty raha satsattiin saliin. Yrittäjäpariskunta tiesi heti, etteivät he halua tai pysty palkkaamaan henkilökuntaa. Niinpä Johanna istui takahuoneessa hoitamassa muun muassa markkinointia ja suunnittelua, ja Heikki puolestaan pyöri salin puolella ihmisten kanssa.

– Suunnittelimme konseptin niin, että se työllistää mahdollisimman vähän ja pyörittää mahdollisimman pitkälti itse itseään. Me vain valvoimme. Kirjanpidon, siivouksen ja kaikki muut palvelut ostimme alusta alkaen ulkopuolisilta tahoilta, Johanna sanoo.

Konsepti toimi hyvin. Ouluun avattiin seuraavina vuosina vielä kaksi Liikkua lisää. Vuonna 2016 aukesivat Kajaanin ja Jyväskylän keskukset. Kaikki viisi ensimmäistä salia pariskunta avasi kahdestaan.

– Siinä vaiheessa olimme todistaneet, että konsepti toimii muuallakin kuin Oulussa, eikä ole riippuvainen meistä.

Sen huomasivat muutkin. Ostotarjouksia alkoi tulla. Vuonna 2016 perustettiin uusi yhtiö, johon Riihijärvet tulivat mukaan vähemmistöosakkaiksi ja COR Group -konserni pääosakkaaksi.

Nopea kasvu kahden seikan ansiosta

Tahti on vain kiristynyt COR Groupin myötä. Kuntosaleja on jo 41 ja ne sijaitsevat 32 eri paikkakunnalla Helsingistä Rovaniemelle.

Johannan mukaan nopea kasvu on ollut mahdollinen kahden seikan vuoksi. Ensinnäkin Liikulla on hyvä ja selkeä konsepti, josta asiakkaat tykkäävät. Konseptin suurin etu on, että se on riittävän yksinkertainen.
– Se tuo skaalautuvuuden. Kaikki pisteet ovat samanlaisia, eikä niin, että yhdessä on ryhmäliikuntaa tai erilaiset aukiolot kuin muissa.

Toinen nopean kasvun mahdollistanut seikka on pääomistaja COR Group. Ison terveysalan yhtiöryppään myötä Liikun taustalla on vahva taloudellinen selkäranka.

Fysioline on luotettava kumppani

Fysioline on ollut Liikun kanssa yhteistyössä ensimmäisestä kuntosalista lähtien. Koko yhteistyön ajan Liikku on luottanut etenkin brändivärien mukaan kustomoituihin gym80-tuoteperheen laitteisiin.

– Vaikka laitteet ovat hieman kalliimpia, ne ovat korkeatasoisia, pitkäikäisiä ja pitkälti huoltovapaita, Johanna kiittelee.

Viimeisimmät Liikut ovat lähes kokonaan Fysiolinen laitteilla kalustettuja. Gym80 laitteiden lisäksi cardio-laitteet ovat Matrixilta ja vapaapainoalueelta löytyy kattava valikoima Wrange Pro Linen pienvälineitä ja penkkejä.

Liikun periaatteisiin kuuluu, että yksikään laite ei saisi olla pois käytöstä kolmea päivää pidempään. Fysioline on hoitanut huollot nopeasti ja sovitusti. Myös vuosihuollot Liikku on ostanut Fysiolinelta helppouden ja tehokkuuden vuoksi.

Yhteistyö on jatkunut Liikun 13-vuotisen historian ajan. Merkittävimmäksi syyksi Johanna kertoo juuri luottamuksen.

– Sitä ei ole kertaakaan rikottu, vaan kaikki on aina tehty juuri niin kuin on sovittu. Meillä on aina ollut sellainen olo, että Fysioline haluaa Liikun parasta ja tekee asioita, jotka edistävät hyvinvointiamme.

Vahva ja tunnistettava konsepti

Liikun visuaalinen konsepti on suunniteltu niin, että mihin tahansa kuntokeskukseen meneekin, tietää olevansa Liikussa. Lisäksi selkeä suomalainen teemamaailma koivurunkoineen ja -tapetteineen luo ympäristön, joka houkuttelee treenaamaan.

Johanna kertoo, että Liikulla on hyvin tarkka käsikirja siitä, miten uusi kuntokeskus rakennetaan. Nykyään siinä määritellään jopa seinälle tulevien koivurunkojen ympärysmitta. Kevään vihreää teemaväriä löytyy esimerkiksi lattioista, seinistä, pukukaappien ovista ja laitteiden verhoiluista.

Tarkoin suunniteltu konsepti ylettyy kuitenkin paljon värimaailmaa ja suomalaisuutta henkivää teemaa laajemmalle.

Liikussa halutaan korostaa itsensä hyväksymistä.

– Emme halua kiinnittää huomiota esteettiseen kehittymiseen ja pinkeisiin lihaksiin, vaan ennemminkin siihen, miten hyvä fiilis treenistä tulee ja kuinka paljon paremmin elämän vastoinkäymiset jaksaa kantaa, kun fyysinen ja henkinen kunto paranevat.

Ajan saatossa Liikun konsepti on kehittynyt, mutta ei juurikaan muuttunut. Johanna kertoo, että hiljattain löytyi ensimmäisen Liikun suunnitelma, johon oli kirjattu kaikki olennainen konseptista. Mikään siinä ei ole muuttunut.

Pienen pohtimisen jälkeen Johanna keksii kuitenkin yhden muutoksen.

– Valaisimet vaihdettiin Oulun keskusten jälkeen erilaisiksi, sillä aiemmat keräsivät pölyä nykyisiä enemmän, hän sanoo ja nauraa.

– Toki pieniä asioita on viilattu vuosien saatossa paremmiksi ja tehokkaammiksi, mutta konsepti on pysynyt sellaisenaan, hän jatkaa.

Tavoitteena olla markkinaykkönen

Liikun tulevaisuuden suunnitelmat ovat kunnianhimoisia. Tavoitteena on seuraavan kolmen vuoden aikana avata jopa 50 uutta Liikkua. Ainoa este suunnitelman toteutumiselle voisi Johannan mukaan olla se, että sopivia tiloja ei löydy.

– Emme piilottele sitä, että haluamme olla markkinaykkönen sekä kuntosalien että asiakkuuksien määrässä vuoteen 2025 mennessä.

Tavoitteena on pitää henkilökunnan määrä edelleen minimissä. Se on mahdollista, kun työtä tehdään tehokkaasti ja asioita mietitään etukäteen, Johanna summaa.

Yritykselle on tärkeää myös jatkuvasti kehittää ja kehittyä.

– Konsepti pysyy, mutta samalla pohdimme, voiko jotain tehdä paremmin tai tehokkaammin.

Uusien kuntokeskusten avajaisia on jo kalenterissa. Syksyn 2023 aikana avajaisia vietetään ainakin Kuopiossa, Varkaudessa, Espoossa ja Lappeenrannassa. Johanna kertoo, että neuvotteluja käydään tiloista muillakin paikkakunnilla, mutta nähtäväksi jää, julkistetaanko vielä tämän vuoden puolella avattavia keskuksia enemmänkin.