Uusittu kuntosali Hämeenlinnan uimahallissa palvelee kaikkia käyttäjiä

Vanajaveden rannalla sijaitsevalle Hämeenlinnan uimahallille tehtiin mittava saneeraus, joka aloitettiin kesäkuussa 2016. Remontti kesti kokonaisuudessaan puolitoista vuotta, ja uudet modernit ja raikkaat tilat avattiin asiakkaiden käyttöön uudelleen joulukuussa 2017.

Uimahalli koki huomattavan muodonmuutoksen, kun esimerkiksi uima-altaat, pinnat, pukuhuoneet ja pesuhuoneet remontoitiin kokonaan uudelleen. Remontin yhteydessä uusittiin myös uimahallissa toimiva kuntosali yhteistyössä Fysioline Oy:n kanssa. Kuntosali varustettiin gym80- ja Matrix-kuntosalilaitteilla.

Uimahallilla toiminut vanha kuntosali sai remontissa väistyä laajennettujen pukuhuonetilojen tieltä. Kuntosali siirrettiin rakennuksen toiseen päähän vanhan tanssikeskuksen tiloihin. Nykyisellä paikalla kelpaa treenata, sillä sen ikkunoista avautuvat näköalat sekä järvelle että allasosaston puolelle. Lisäksi uusitut kuntosalilaitteet toimivat mukavina treenin nostattajina. Myös johtava liikunnanohjaaja Markus Rantsi on ollut tyytyväinen muodonmuutoksen kokeneeseen kuntosaliin.

Suunnittelu sekä toteutus hoituivat kivuttomasti

Kuntosalista oli tärkeää tehdä mahdollisimman monipuolinen ja kaikille ikäryhmille sopiva:

– Kuntosalista haluttiin sellainen, että se palvelisi koko skaalaa nuorista aikuisista eläkeläisiin asti, Rantsi kertoo. Erityisen tärkeää oli saada mahdollisimman pitkäikäiset laitteet, jotka kestävät raskastakin kulutusta. Gym80-kuntosalilaitteisto oli vaatimuksia vastaava ratkaisu. Uuteen kuntosaliin hankittiin myös Matrix-cardiolaitteet sekä pientreenivälineistöä Wrangelta.

Visio halutusta kuntosalista oli melko selkeä heti alusta alkaen. Karkea lista halutuista laitteista oli jo valmiina, mutta sitä hiottiin vielä yhdessä Fysiolinen kanssa matkan varrella. Kompromisseja valitussa välineistössä tehtiin siten, että se palvelisi toiminnallisuudeltaan mahdollisimman monia.

Asiakkaan on mahdollista räätälöidä gym80-sarjan laitteisiin haluamansa rungon, säätönuppien ja verhoilun värit saatavalla olevista vaihtoehdoista. Hämeenlinnan uimahallilla päädyttiin verhoilemaan laitteet sinisiksi, joka on myös uimahallin teemaväri. Säätönupit taas haluttiin kirkkaan keltaisina, jotta ne erottuisivat laitteen rungosta helposti, ja harjoittelu sujuisi siten mahdollisimman vaivattomasti.

Suunnitteluvaiheessa kaivattiin eniten apua 150 neliöisen tilan järkevään hyödyntämiseen ja laitteiden tarkoituksenmukaiseen sommitteluun. – Koko prosessi meni oikein hyvin, ja esimerkiksi asennusvaihe hoitui kivuttomasti, Rantsi kuvailee. Aikataulu piti, ja koko asennus oli valmis kolmessa päivässä. Rantsi kiittää myös Fysiolinen ammattitaitoista asennus- ja huoltoporukkaa. Uuteen kuntosaliin solmittiin myös vuosihuoltosopimus, joka kattaa laitteiden vuosittaisen perushuollon. Laitteiden mahdolliset vikakorjaukset kuuluvat sopimukseen automaattisesti.

Asiakkaiden toiveisiin vastattiin

Asiakkaiden palaute uuden ilmeen saaneesta kuntosalista on ollut positiivista. Käyttäjien toiveet pyritään huomioimaan laajentamalla kuntosalin pienvälineistöä tasaisin väliajoin. Vapaan käytön lisäksi kuntosalilla järjestetään ohjattuja kuntosaliryhmiä, ja esimerkiksi urheiluseurat voivat varata tilan omaan käyttöönsä aukioloaikojen ulkopuolella. Myös kaupunki on tukenut yli 70-vuotiaiden liikunta- ja toimintakyvyn ylläpitämistä tarjoamalla senioriliikuntakortteja huokeaan hintaan.

Kaiken kaikkiaan laitteisiin ja koko prosessiin ollaan oltu tyytyväisiä. Toivomuksena oli saada Rantsin sanoin ”raskaamman sarjan laitteisto”, joka myös saatiin:

– Laitteet ovat tosi jämäkät. Esimerkiksi jalkaprässin tuntuma on täysin eri vanhaan verrattuna, Rantsi kehuu.