teksti: Terhi Kangas, kuvat: Pasi Tiitola
Omat fysioterapeutit saivat olla mukana suunnittelemassa Nokian uudelle sairaalaosastolle terapiatiloja ja kuntosalia. Fysiolinen valikoimista valittiin sairaalaan viisi keskenään erilaista kuntoutuslaitetta, jotka kaikki on todettu arjessa hyödyllisiksi, vaikuttaviksi ja innostaviksi.
Nokian sosiaali- ja terveysasema kokoaa nyt saman katon alle laajalti kaupungin terveydenhuollon palveluja. Vaikuttavuutta lisäävän kuntoutusteknologian hankinta oli tärkeä osa kokonaisuutta uudella sairaalaosastolla, jossa on 36 potilaspaikkaa.
Sairaalassa työskentelevät fysioterapeutit saivat olla alusta asti suunnittelemassa sekä kuntosalia että muita terapiatiloja. Tässä lienee merkittävä syy siihen, että laitehankinnat ovat osuneet niin täydellisesti kohdilleen. Valinnat on tehty arjen tarpeista käsin kustannusvaikuttavuus ja asiakaskunta huomioiden. Kuntoutukseen on saatu näin sekä tehoa että laatua.
Fysiolinen monipuolisista valikoimista Nokialle valittiin viisi keskenään erilaista laitetta: THERA-Trainer balo pystyasennon ja tasapainon harjoittamiseen, Tigo 628 -polkulaite, istuttava crosstrainer NuStep T5XR, Pablo-terapialaitteisto sekä toimintaterapian työkalu Rapael Smart Pegboard.
– Kaikki laitteet ovat osoittautuneet ensimmäisen toimintavuoden aikana meille arkea sujuvoittaviksi hankinnoiksi, mutta erityisen innoissamme me fysioterapeutit olemme NuStep-crosstrainerista ja THERA-Trainer balosta, Sirpa Mynttinen kertoo.
Lisävarusteilla laajennettu käyttäjäkunta
Lea Launia työskentelee lähipalvelusairaalan kuntoutustiimissä puolipäiväisenä toimintaterapeuttina. Hän nostaa laitehankinnoista ykköseksi omaa työtä monipuolistuttaneen Smart Pegboardin.
NuStep on Sirpa Mynttisen ja fysioterapeuttikollega Juhani Juolan aktiivikäytössä päivittäin. Istuma-asennossa käytettävää crosstraineria potilaat pystyvät hyödyntämään myös omatoimisesti – joko itse tai omaisten avustuksella. Laite on todella helppokäyttöinen ja turvallinen, ja sopii Mynttisen ja Juolan mukaan todella monille potilasryhmille.
– Tukevaan ja kääntyvään tuoliin on helppo siirtyä ja laitteessa on paljon säätömahdollisuuksia. Kaikille raajoille saadaan säädettyä optimaaliset liikelaajuudet. Myös heikkokuntoinen potilas pystyy tekemään NuStepillä hyvän harjoituksen. Potilaat kiittelevät ja tykkäävät tästä kovasti, Sirpa Mynttinen kertoo.
Mittarit, joista näkee ajan, vastuksen, matkan, nopeuden ja kierrosmäärän, motivoivat potilaita silmin nähden. Statistiikka auttaa myös terapeutteja seuraamaan kuntoutumisen edistymistä.
Alkuvaiheen käyttökokemusten jälkeen Nokialle päätettiin hankkia vielä lisävarusteiksi sekä reisituki että WellGrip-tartuntahanskat.
– Tartuntahanskan avulla myös täysin pleeginen käsi on mahdollista saada mukaan harjoitukseen. Ilman reisitukea jäisi NuStep osalla hemiplegiapotilaista käyttämättä, Juhani Juola kertoo.
Juola korostaa, että NuStepin kyydistä ei ole mahdollista tippua, joten heikompikuntoinenkin voi käyttää sitä hetken ilman valvovia silmiä. Fysioterapeutti voi vaikka ohjata kahden potilaan kuntoutusta samaan aikaan.
Hyvästit hankalalle seisomatelineelle
Toinen Nokian sairaalaosaston arjessa tarpeelliseksi osoittautunut laite Fysiolinen valikoimista on dynaaminen seisomateline THERA-Trainer balo. Pystyasennon, tasapainon ja painonsiirtojen harjoittelu on täällä jokapäiväistä kuntoutusta monen potilaan kanssa. Muistot vanhanaikaisesta seisomatelineestä ajalta ennen tätä laitetta ovat karua ja osin hieman huvittavaakin kerrottavaa eikä vanhaan haluta palata.
– Kolmen henkilön voimin olemme avustaneet potilasta seisomatelineelle ja silti homma oli välillä mahdotonta. Balon hienous on siinä, että terapeutin fyysistä voimaa ei tarvita juuri lainkaan, koska siinä on sähköinen hissi. Pitkäänkin makuuasennossa ollut potilas saadaan näin turvallisesti seisoma-asentoon. Liikkuvan pöydän kanssa potilas pystyy hakemaan tasapainoa yllättävän laajalla alueella, Mynttinen kertoo.
Baloa voidaan käyttää, vaikka potilaalla ei olisi alaraajoissa lainkaan aktiivisuutta. THERA-Trainer balon hyvä puoli on myös sen helppo siirreltävyys kuntosalilta potilashuoneisiin. Vapaasti liikkuvalla, mutta lukittavalla tasapainotoiminnolla varustettu balo mahdollistaa turvallisen dynaamisen tasapainoharjoittelun. Myös yläraajat saadaan helposti mukaan kokonaisvaltaiseen harjoitukseen.
Pelillisyys modernisoi toimintaterapiaa
Myös toimintaterapeutti Lea Launian asiakaskunta Nokian lähipalvelusairaalassa on hyvin heterogeenistä sekä diagnoosien että ikäryhmien osalta. On esimerkiksi neurologisia ja ortopedisia potilaita, murtumakäsiä, hermovammakäsiä ja hemipleegisiä käsiä.
Smart Pegboard on osoittautunut kaikenlaisia käyttäjiä loistavasti palvelevaksi laitteeksi, sillä se mahdollistaa lukuisia erilaisia otteita. Monipuolinen työkalu tarjoaa kaikkiaan yli 25 erilaista harjoitusta hienomotoriikan, kognitioiden, muistin, havainnoinnin ja ennakoinnin harjoittamiseen.
– Pelillisyyttä hyödyntävän Smart Pegboardin ääni- ja valopalautteet selvästi innostavat ja motivoivat suurinta osaa kuntoutujista. Laite antaa jokaisesta pelistä onnistumisprosentin, joten kehityksen seuranta on hyvin konkreettista, Launia kertoo.
Erityisen piristysruiskeen kuntoutukseen Smart pegboard on antanut nuoremmille potilaille, joille aiemmat harjoittelulaitteet ovat olleet selvästi hieman tylsiä. Peleistä innostuvat kaikenikäiset sukupuoleen katsomatta.
Käytännön vinkki Nokialta:
Tutustu ja testaa laitteita itse
Yksi Nokian sairaalaosastolla tehty havainto kuntoutusteknologian hyödyistä on terapeutin työn monipuolistuminen ja fyysisen kuormituksen keventyminen. Myös fysioterapeuttien parityöskentelyn tarve on vähentynyt. Yhä useammissa tilanteissa fysioterapeutti pärjää kahdestaan kuntoutujan kanssa.
Nokian fysioterapeutit korostavat, että hankinnasta saadaan aina paras hyöty, kun laitteeseen maltetaan perehtyä mahdollisimman perusteellisesti ennen käyttöönottoa. Tämä tapahtuu usein ”kuivaharjoittelulla” terapeuttien kesken.
– Kun on itsekin kokeillut laitetta, osaa sitä hyödyntää tarkoituksenmukaisesti todellisissa potilastilanteissa. Perussäädöt on tietysti hallittava, mutta mitä enemmän laitteen käyttömahdollisuuksista ymmärtää, sitä