Unelmien pilatesstudio

 

Sanna Harolin perusti oman pilatesstudion, kun lähialueelta ei löytynyt paikkaa, jossa ohjata laitepilatesta laadukkaasti.

Sanna Harolin on työskennellyt yli 20 vuoden ajan liikuntamaailmassa. Pilateksen ohjaamisen hän aloitti noin kymmenen vuotta sitten osallistuttuaan mattopilateskoulutukseen.
Hän haaveili jo tuolloin laitepilateskoulutukseen osallistumisesta, mutta se jäi, sillä Tampereelta ei tahtonut löytyä paikkaa, jossa lajia olisi voinut treenata.
Kun korona sitten pysäytti liikunta-alan, Sanna päätti tehdä unelmistaan totta ja ilmoittautui koulutukseen. Niin ikään koronan vuoksi siirtynyt koulutus järjestettiin vihdoin viime syksynä.
Koulutuksen jälkeen Sanna ohjasi laitepilatesta tamperelaisella kuntosalilla. Reformerit olivat kuntosalin nurkassa, joten meteli ja hälinä häiritsivät tuntien ohjaamista. Ryhmäkoot olivat suuret, joten asiakkaita ei voinut ohjata kovin yksilöllisesti. -Ajattelin, että näin en halua tätä jatkaa. Silloin ymmärsin, että täytyy laittaa oma paikka pystyyn, jotta voin ohjata sellaisia tunteja kuin haluan.

Laitteita joka lähtöön

Sanna ohjaa pääasiassa klassista pilatesta. Yleensä 60 minuutin treeniin kuuluu mattoharjoitus, reformeriharjoitus sekä harjoituksia yhdellä tai kahdella muulla laitteella. Tunnilla edetään aina asiakkaan tai ryhmän tarpeiden ja tason mukaan. Sannan Kunnonkoutsi-studiolla on kuusi erilaista laitetta. Reformeri on niistä ehkä tunnetuin. Se on liikkuva alusta, jossa on jousivastukset. -Sillä tehdään pääasiassa pilateksen klassista perussarjaa. Sannalla on viisi reformia, jotta kaikki pienryhmissä pääsevät tekemään liikkeitä yhtä aikaa. Myös torneja, tuoleja ja tikastynnyreitä on kaikkia viisi.

Torneilla voi Sannan mukaan treenata koko kehon monipuolisesti. Jousivastusten avulla liikkeitä voi joko helpottaa tai haastaa. Tuoleilla tehdään liikkeitä koko keholle erilaisissa asennoissa. Tikastynnyrit ovat käytössä etenkin liikkuvuusharjoituksissa, mutta niillä saa treenattua myös kehonhallintaa. Lisäksi studiolta löytyy yksilövalmennuksiin sopiva Cadillac, joka on sänkymäinen laite, jossa voi tehdä liikkeitä myös roikkuen, ja ryhtitolppa Ped-O-Pull.

Fysiolinen tuki oli korvaamatonta

Sanna hankki pilateslaitteet Fysiolinelta. Hän kertoo, että Fysioline ei vain myynyt ja toimittanut laitteita, vaan tarjosi monipuolista tukea studion perustamisen alkumetreiltä saakka. Erityisesti kiitosta saa myyntipäällikkö Anssi Rantanen. -Kun etsin tiloja studiolleni, Anssi tuli mukaani. Oli mahtavaa saada toinenkin näkemys ja saada vinkkejä siihen, mitä pitää ottaa huomioon.

Tilan löydyttyä Sanna sai Fysiolinelta videon, jossa näkyi pohjapiirustus tilasta ja miten laitteet sinne sijoittuisivat. -Tila oli remontin keskellä, mutta videon avulla pystyin esittelemään tilaa. Se oli tärkeää markkinoinnin kannalta.

Sanna tiesi itse alusta alkaen, mitkä laitteet hän studiolleen haluaa. Niiden tilaaminen ei kuitenkaan olisi välttämättä onnistunut yksin. Yhdysvaltalainen pilateslaitevalmistaja Peak ei nimittäin tuo kaikkea Eurooppaan. -Fysiolinella käytiin ahkerasti keskusteluja Peakin Euroopan keskusvaraston ja Yhdysvaltojenkin puolelle, Sanna nauraa. Lopulta kaikki Sannan haluamat laitteet saatiin järjestymään. -Kun laitteet saapuivat rahtilaivojen mukana tiputellen Suomeen, ne saivat odottaa Fysiolinen varastossa, kunnes tilani oli valmis. En joutunut pohtimaan välivarastointitiloja remontin ajaksi, mikä oli mahtavaa.

Sanna kertoo olevansa positiivisesti yllättynyt siitä, miten hyvin studion ensimmäiset kuukaudet ovat menneet. Kiinnostusta on ollut, vaikka iso osa ihmisistä ei vielä tiedä, mitä laitepilates on. -Viikoittaisia viiden henkilön vakiryhmiä aloitti syksyllä noin kymmenen. Kokoan parhaillani kevään ryhmiä, ja syksyllä aloittaneista 99 prosenttia haluaa jatkaa. Vakioryhmien lisäksi Sannan studiolla käy muutamia ystävä- ja yritysryhmiä sekä viiden ja kymmenen kerran korteilla satunnaisemmin treenaavia.

Sanna uskoo, että lajin suosio tulee kasvamaan lähivuosina. – Laitepilates on tiukkaa treeniä, mutta se on nivelystävällistä eikä riko paikkoja. Keho kiittää jälkikäteen. Asiakkaita tulee riittämään varmasti jokaiselle studiolle. Etenkin yhtä asiakasryhmää Sanna toivoo näkevänsä laitepilatestunneilla aiempaa enemmän. -Maailmalla huippu-urheilijat käyttävät laitepilatesta oheistreeninä, sillä se auttaa ehkäisemään vammoja sekä parantaa voimantuottoa ja kehonhallintaa. Toivon, että Suomessakin urheilijat löytäisivät lajin

Sannan vinkit muille omasta studiosta haaveileville:

  • Mieti ensin, minkä verran ja minkä kokoisia laitteita ja ryhmiä haluat. Laitemäärä vaikuttaa siihen, millaista tilaa etsii.
  • Älä polje hintoja alas. Laji ei ole halvin liikuntaharrastus, mutta yksilöllinen ohjaus ja arvokkaat laitteet tuovat tuloksia – asiakkaatkin tietävät sen. Hintojen nostaminen jälkikäteen on aina vaikeaa.
  • Kouluttaudu jatkuvasti ja treenaa itse lajia. Liikkeet pitää kokea ja tietää kehollaan, jotta lajia voi ohjata. Intohimo lajia kohtaan tuo tahtotilan tehdä asiat laadukkaasti.