teksti: Terhi Kangas, kuvat ja video: Petri Koivisto
Suomen mestaruutta saalistava Ilves treenaa Fysiolinen laitteilla – ”Nokia Arenakin ehtii rapistua ennen kuin nämä räkit hajoavat!”
Uusi maailmanluokan areena on kääntänyt kiekkokansan katseet Tampereelle, jonka molemmat kotijoukkueet loistavat pitkästä aikaa runkosarjan kärjessä. Ilveksen mestaruusunelmaa vahvistaa koko kansan suosikkileijona Marko ”Mörkö” Anttila.
Jokereiden KHL-kauden keskeytyminen näkyy Nokia Arenan Ilves-kaupassa nopeasti myyntiin saatuina fanituotteina. ”Mörkö is back” -tuotteet viedään nyt käsistä.
– Ilves on sekä pelillisesti että organisaationa aivan eri joukkue kuin yksitoista vuotta sitten, jolloin viimeksi pelasin Ilves-paidassa. Nokia Arenalle oli komeaa tehdä comeback. Venäjällä tuli treenattua aika monenlaisissa olosuhteissa. Täällä on kaikki viimeisen päälle, Anttila kertoo hymyillen.
Kiekkosankari viittaa lausunnollaan sekä areenaan yleisesti että Ilvekselle toiveiden ja tiukkojen vaatimusten mukaan räätälöityyn kuntosaliin, jonka ovet aukeavat vain joukkueen omalle väelle. Kun huiput treenaavat, vaaditaan myös laitteilta ja välineiltä paljon.
36-vuotias Marko Anttila kertoo jääkiekkoilijan salitreenin olevan nykyisin huomattavasti monipuolisempaa kuin oman uran alkuaikoina. Lempäälän Kisan kasvatti siirtyi Ilvekseen 12-vuotiaana.
Runkosarja huipentui Ilveksellä poikkeuksellisen tiheätahtiseen otteluputkeen. Koronan vuoksi siirtyneitä pelejä urakoitiin seitsemän päivään sisällä peräti viisi. Mitä hektisempi tahti ja kovemmat panokset, sitä enemmän oman kuntosalin merkitys korostuu. Salille siirtymisiin ei kulu aikaa ja treenirauha on taattu, mikä helpottaa arjen kokonaissuunnittelua.
Vaikka sali on kooltaan kompakti, siellä on aivan kaikki mitä joukkue tarvitsee täysipainoiseen jääkiekkoilijan lihaskuntotreeniin. Tehokas tila on haluttu tehdä modernin viihtyisäksi ja siksi myös valaistukseen ja somistukseen on panostettu. Kenellekään ei jää epäselväksi minkä joukkueen salista on kyse.
– Olemme kuntosalin suhteen omavaraisia. Jos koko joukkue treenaa samaan aikaan, emme mahdu näihin tehoneliöihin rautaa kolistelemaan, mutta onneksi Fysiolinen tuotevalikoimasta löytyi myös helposti liikuteltavia ratkaisuja, kertoo Ilveksen fysiikkavalmentaja Jarkko Näppilä.
Tarvittaessa osa kuntosalin välineistä siirtyy areenan ”Ilves-siiven” muihin tiloihin. Rakas vihollinen Tappara pysyy areenan sinioranssilla puolella ja on käyttänyt omat neliönsä hieman toisenlaisiin tilaratkaisuihin. Naapurijoukkue tekee salitreeninsä areenan ulkopuolella.
Hakametsässä kaikki hallin käyttäjät saivat vuorollaan hyödyntää Tampereen kaupungin ylläpitämää kuntosalia, mutta Nokia Arena on monessakin mielessä täysin toisenlainen kiekkopyhättö.
Kapteeni Eemeli Suomi muistelee lämmöllä legendaarista Hakametsän hallia, mutta ikävöinti on vaikeaa, siitä pitävät Nokia Arenan hulppeat puitteet huolen. Jatkosopimus Ilveksessä kaudelle 2022-2023 julkistettiin maaliskuussa.
Alkulämpät ja intervallit huipputason kuntopyörillä
Mörkö aloittaa salitreeninsä kuntopyörän päältä. Pian joukkueen pisimmät jalat jo rullaavat mankelissa tasaista tahtia ja mies näyttää vajoavan hetkeksi omaan maailmansa. Villi veikkaus on, että mielikuvaharjoittelu on käynnistynyt korvien välissä.
Kuten suomalainen kiekkokansa hyvin tietää, Anttilalla on jo MM-kulta (Slovakia 2019) ja tuore olympiakulta (Peking 2022), mutta kotoisa mestaruus puuttuu. SM-liigasta miehellä ei ole vielä minkään väristä mitalia palkintokaapissaan. Ehkäpä mielikuvissa Mörkö saunoo parhaillaan Kanada-maljan ja joukkueen kanssa Nokia Arenan edustussaunassa.
203-senttinen Marko Anttila on Suomen maajoukkueen kaikkien aikojen pisin pelaaja. Laitteiden helppo säädettävyys on siis Ilveksen kuntosalilla arvossaan.
Jääkiekon Suomen mestaruus on Ilveksellä lähempänä kuin pitkiin aikoihin. Runkosarja on voitettu viimeksi vuonna 1988. Tuorein mestaruus on vuodelta 1985. Mikään muu tavoite ei siis nyt kelpaa runkosarjan kolmosille. Kun pelataan huipulla, pienilläkin yksityiskohdilla on merkitystä.
Pieniä yksityiskohtia löytyy myös Matrixin CXP-kuntopyöristä. Kyseessä ovat Fysiolinen laajan malliston monipuolisimmat ja laadukkaimmat pyörät, joilta polkija saa myös itselleen tärkeää palautetta.
Lämmittelytreenien lisäksi joukkue voi tehdä kuntopyörillä vaikkapa tehokkaita intervalleja, joiden suhteen kynnystestien antamat tulokset ovat välttämätöntä tietoa fysiikkavalmentajalle. Ilman yksilöllisiä sykerajoja ei voi optimoida treeniä.
Näppilä kertoo, että joukkue treenaa kuutena päivänä viikossa. SM-liigan otteluohjelma sanelee pitkälti harjoitusten rytmityksen ja sisällön, mutta kuntosalitreenit tehdään yhdessä yleensä 2-3 kertaa viikossa. Vaikka yksilöiden huomioiminen korostuu kautta linjan nykypäivän joukkuevalmennuksessa, on salitreeni lopulta melko geneeristä.
– Yksilöllisyys näkyy siinä, että annan jätkille vaihtoehdot tekemiseen, jolloin jokainen voi tehdä kyseisen lihasryhmän harjoituksen haluamallaan tavalla. Fysioline on saanut hyvällä tilasuunnittelulla pieneen tilaan mahtumaan viisi räkkiä, joiden avulla voimme treenata käytännössä kaikki lihasryhmät läpi.
Harjoitusräkki mahdollistaa erilaisilla lisävarusteilla sekä perinteisen painoharjoittelun, kehonpainoharjoittelun että toiminnallisen harjoittelun. Räkkeihin on helppo kiinnittää melkein mikä tahansa paino tai vastus. Joukkueen keskuudessa suosituiksi lisävarusteiksi on jo lyhyessä ajassa tulleet monikäyttöiset kahvakuulat ja sellaisen Marko Anttilakin räkkiin tänään napsauttaa.
Kahvakuula ja mies on se perinteisin malli, mutta todistetusti myös yhdistelmä kahvakuula, räkki ja mies toimii.
– Räkit ovat todella lujaa tekoa ja varmasti markkinoiden jämäkimmät. Rimpuloilla ratkaisuilla ei täällä mitään tekisikään. Luulen, että Nokia Arenakin rapistuu ennen kuin nämä kyykkyräkit hajoavat. Joten otamme ne sitten seuraavassa muutossa mukaamme, fysiikkavalmentaja Näppilä naurahtaa.
Laitetilauksen yhteydessä tehty Fysioline Service -huoltosopimus turvaa parhaan toimivuuden ja käyttömukavuuden myös laitteiden ja välineiden ikääntyessä. Ilveksen uudenkarhea kuntosali ei ole vielä ehtinyt kaivata huoltoa muutamia kuntopyörien kiristelyjä lukuun ottamatta, mutta Näppilä on jo pannut merkille, että Fysiolinen huolto toimii sekin moitteetta. Kiristelyt on saatu hoidettua jos ei saman päivän aikana, niin seuraavana.
Prepare & recover: elämä on muutakin kuin lätkää
Myös – ja ennen kaikkea – ammattilaistasolla harjoittelussa on ajateltava tarkoin kokonaiskuormaa ja treeniä tukevaa urheilijan ravitsemusta. Jäällä mennään kovaa ja korkeilla sykkeillä; voimaharjoittelukin on usein tiukkaa ja intensiivistä. On kehitettävä sekä nopeusvoimaa että maksimivoimaa. Siksi Jarkko Näppilän tehtävänä on huolehtia siitä, että kokonaisuudessa on riittävästi lepoa ja palautumista.
Itsekin Ilvestä edustanut Jarkko Näppilä on opiskellut liikuntatieteiden maisteriksi. ”Näpy” vastaa joukkueessa yksilöiden kokonaisvaltaisesta kehittymisestä arjessa. Ilves-kasvatin tilille kertyi aikoinaan 267 Liiga-ottelua.
Osa harjoittelusta on huippu-urheilijallakin aina matalatehoista ja tasapainottavaa. Joukkueella on kaksi hierojaa ja kiropraktikko lihashuoltoa täydentämässä. Fysiolinen hierontapöydät ovat areenalla kovassa käytössä.
Näppilä korostaa, että lajin ominaispiirteisiin kuuluu tietty arvaamattomuus. Viikkotason harjoitus voi muuttua esimerkiksi pelin intensiteetin ehdoilla. On vaikea arvioida, miten kuluttava juuri seuraava liigaottelu on ja mitä jäällä tapahtuu.
– Kuka tahansa voi simuloida jääkiekkopelin rytmiä ja kuormittavuutta vetämällä maksimisykkeillä 400 metrin juoksuvetoja 20 kertaa lyhyin palautuksin. Siltä se suurin piirtein kaukalossa tuntuu. Sen jälkeen ymmärtää, että pelistä palautuminen vaatii paljon.
Jos äärirajojen simulaatio ei innosta, kannattaa hankkiutua kaukalon laidalle lajin fyysisyyttä todistamaan, sillä jääkiekko lajina elää yleisöstä. Ja nyt kun pitkän pandemia-ajan rajoitusten jälkeen katsomoon taas pääsee, tarvitaan sitä kuuluisaa kuudetta kenttäpelaajaa enemmän kuin koskaan.
Fysioline esittää: JÄÄTÄ JA RAUTAA!>> Katso videolta Marko Anttilan ja Ilveksen kapteeni Eemeli Suomen treenihetki Nokia Arenan kuntosalilla.