Spektri Business Park - Sisustussuunnittelun avulla erottuva kuntosali

Spektri Business Park Oy on kansainvälinen yrityspuisto, joka sijaitsee Espoon Pohjois-Tapiolassa. Spektrissä on viisi toimistotaloa, joista vanhin on rakennettu vuonna 1991. Toimistotalot tarjoavat moderneja toimitiloja tällä hetkellä noin sadalle eri alan yrityksille. Kaiken kaikkiaan yrityspuistossa työskentelee yhteensä noin 1400 työntekijää.

Spektri Business Parkin ylimmässä kerroksessa on sen perustamisvuosilta lähtien toiminut kaikille talon työntekijöille avoin kuntosali. – Se oli alkuperäiskunnossaan kesään 2017 saakka, jolloin kuntosalin oli aika päivittyä vastaamaan nykyisten kuntosalien tasoa, kuten asiakkuuspäällikkö Vesa Pennanen toteaa. Kuntosali uudistettiin yhteistyössä Fysioline Oy:n kanssa. Kuntosalin uudistamisessa haluttiin hyödyntää myös ammattitaitoista sisustussuunnittelua, josta vastasi Spektrin tilasuunnittelun pääyhteistyökumppani Scope Design Oy.

 

Sisustussuunnittelija osaa huomioida tilan yksilölliset tarpeet

Scope Design Oy:n toimitusjohtaja ja tilasuunnittelija Jenni Koskela oli itsekin vanhan kuntosalin käyttäjä, mikä antoi hyvät lähtökohdat uuden suunnitteluun. Hän tiesi omakohtaisesta kokemuksestaan vanhan tilan heikkoudet: – Vanha kuntosali oli puutteellinen ja epäviihtyisä. Tilassa oli ennen perällä koripallotila, joka vei valtavasti hukkaneliöitä, Koskela kuvailee kuntosalin lähtökohtia. Kuntosalin väsyneestä ja unohdetusta tunnelmasta haluttiin päästä eroon ja panostaa inspiroivaan sekä viihtyisään treenimiljööseen huomioimalla tietenkin myös toiminnalliset tarpeet. Spektri on uudistanut omaa brändi-ilmettään, ja Koskela on suunnitellut aikaisemmin myös yrityspuistossa toimivan ravintola Tesanin, mistä ammennettiin inspiraatiota myös kuntosalin suunnitteluun.

– Budjetti oli maltillinen, mutta pienelläkin saa paljon aikaan, kun käyttää rahan järkevästi ja suunnitellusti. Tärkeää oli valita helppohoitoiset, kestävät sekä ajanmukaiset pinnat ja materiaalit, Koskela kertoo. Isoja rakenteellisia muutoksia kuntosaliin ei tarvinnut tehdä. Säästöjä saatiin myös hyödyntämällä tarkoituksenmukaisesti kuntosalin jokainen neliö. Sisustussuunnittelija ottaa tilaa suunnitellessaan huomioon paljon asiakkaalle näkymättömiä asioita. Spektrin kuntosalin alakerrassa on toimistotiloja, minkä vuoksi lattian materiaaliin ja äänenvaimennukseen oli tärkeää kiinnittää erityistä huomiota. Vapaapainoalueelle tehtiin kelluva lattia painojen pudottamisesta syntyvän melun minimoiseksi. Myös juoksumattojen alle lisättiin vaimennusta. Katossa ollutta rujoa tekniikkaa haluttiin häivyttää maalaamalla koko katto mustaksi. Myös valaistuksella on keskeinen rooli tilan viihtyvyyden luojana. Kuntosalissa valon määrällä on merkitystä myös treenin tehoon, minkä vuoksi siihen haluttiin panostaa. – Tilassa oli ennen loisteputkivalaisimet, jotka eivät olleet energiatehokkaita tai valotehon puolesta hädin tuskin turvallisiakaan. Nyt kuntosalissa on modernit led-valaisimet, joiden puhtaanvalkoinen valo antaa tehokkaan ja piristävän yleisvalon koko saliin, Koskela kertoo. Puku- ja pesutiloihin haluttiin luoda rauhallinen tunnelma himmeämmän led-valaistuksen avulla.

Uuteen kuntosaliin hankittiin gym80- ja Matrix-laitteistot Fysiolinelta. Koskela oli aktiivisesti mukana laitteiden valintaprosessissa. Niiden haluttiin vastaavan eritasoisten käyttäjien tarpeita. Laitteita suunnitellessa kyseltiin ja huomioitiin myös Spektrin työntekijöiden toiveita. Fysioline täydensi kokonaisuutta asiantuntijanäkemyksellä.

 

Työhyvinvointiin panostaminen on kaikkien etu

Valmis kuntosali on näyttävä ja raikas kokonaisuus. Kaikki laitteet haluttiin rungoiltaan ja verhoiluiltaan mustina. Wrangen kahvakuulat, räkin keltainen runko ja viherkasvit tuovat hauskan väripilkun tummaan ja harmoniseen värimaailmaan, joka mukailee myös Spektrin teemaa. Treenaajan käyttömukavuutta lisättiin parantelemalla myös kuntosalin äänimaailmaa laadukkailla kaiuttimilla. Sisustukseen panostettu kuntosalin moderni ulkonäkö näkyy myös positiivisina asiakaspalautteina:

– Uusitun salin vastaanotto on ollut todella hyvä. Sisään astuessa erityisesti sen nykyaikainen tunnelma ja värimaailma ovat keränneet kehuja, Pennanen kertoo. Kuntosalilla käy päivittäin noin 30–40 treenaajaa, ja se on työntekijöiden käytössä 24/7. Kuntosalin potentiaali halutaan hyödyntää, ja sinne on parhaillaan suunnitteilla esimerkiksi erilaista ohjattua työpaikkaliikuntaa. Tällä hetkellä asiakas voi hankkia Fressiltä personal trainerin tai esimerkiksi opastusta laitteiden käyttöön.

– Yrityspuistossa toimiva kuntosali on suora panostus työntekijöiden hyvinvointiin, Pennanen sanoo. Lisäksi työpaikan ohessa toimiva kuntosali madaltaa merkittävästi työikäisten liikkumiskynnystä, kun treenaamaan ei tarvitse lähteä erikseen muualle, vaan se hoituu kätevästi työpäivän yhteydessä. Monet Spektrissä työskentelevät käyvätkin treenaamassa aamulla ennen töiden aloittamista tai sopivalla hetkellä työpäivän aikana.

Työhyvinvointiin panostaminen on myös Spektrille merkittävä liiketoimintaetu, kun kuntosali toimii houkuttimena uusille yrityksille. Potentiaaliset yritysvuokralaiset kierrätetään kuntosalissa esittelykierroksen päätteeksi, mikä viimeistään vakuuttaa heidät Spektrin ainutlaatuisuudesta. Kuntosali on siis ollut kannattava investointi, josta hyötyvät kaikki: Spektri Business Park Oy, sekä siellä toimivat yritykset ja työntekijät.