Sietämättömät hermokivut saatiin selätettyä recoveriX aivokuntoutuslaitteen avulla

RecoveriX-aivokuntoutus toi avun parikymmentä vuotta kestäneisiin jatkuviin kipuihin.


Kalle Jääskeläiseltä leikattiin vuonna 1997 selän välilevy useaan kertaan. Leikkauksissa tapahtuneen hoitovirheen seurauksena hän sai selkäydinvamman. Vasen jalka halvaantui, mutta suuremmaksi vaivaksi hän nimeää joka hetkeä kuormittaneet kroonistuneet kivut ja  jatkuvat hermosäryt. Kivut olivat niin sietämättömiä, että ne veivät häneltä muutaman kerran tajun.


Kipuja yritettiin lieventää monin eri keinoin esimerkiksi lääkkeillä, akupunktiolla ja hieronnalla. Jääskeläiselle asennettiin myös kipustimulaattori. Mikään ei kuitenkaan tuonut helpotusta. Jääskeläinen oli jo menettänyt toivonsa, eikä uskonut minkään poistavan kipuja.
– Luulin, että kuolen kipujen kanssa.


Lähes 20 vuotta Jääskeläisen fysioterapeuttina toiminut Carita Nikkari kuvailee Jääskeläisen tilannetta haastavaksi. – Kallen tilanne on vuosien ajan ollut haastava kipujen suhteen. Se on aiheuttanut vähitellen sen, että Kallen aktiivisuus ja harrastuneisuus on hiipunut.
Lääkkeetöntä kivunhoitoa Jyväskylän Fysio Centeriin hankittiin syksyllä 2017 recoveriX-aivokuntoutuslaitteisto, jolla pyritään uudelleenjärjestämään aivosoluja siten, että uusia ratoja rakentuu aivopuoliskojen välille.

Nikkari ehdotti Jääskeläiselle kyseistä aivokuntoutusta. – Kävin Helena Mirandan luennolla, jossa puhuttiin lääkkeettömästä kivunhoidosta. Jäin pohtimaan, että recoveriX-laitteistossa yhdistyy samoja menetelmiä. Jääskeläinen aloitti talvella 2019 recoveriX-terapiajakson, jonka Kela kustansi. Ensimmäisen hoitokerran jälkeen säryt olivat vielä kovia. Suurimmat tulokset saatiin toisen terapiakerran jälkeen, kun kivut hellittivät merkittävästi. – Kipujen kaikotessa pysähdyin ja kuuntelin, että onko jotain vialla, Jääskeläinen kuvailee nyt reilu puoli vuotta myöhemmin ensimmäisten recoveriX-terapiakertojen jälkeistä oloaan.


Kipuvapaata elämää 

RecoveriX-hoitoja jatkettiin säännöllisesti kolme kertaa viikossa, ja kivut helpottivat kerta kerran jälkeen. Piinalliset hermosäryt ovat nyt hävinneet lähes kokonaan, ja Jääskeläinen arvioi nykyisen tilansa VAS-kipujanalla olevan kohdalla 1/10, kun aikaisemmin se oli 8/10.
Viimeisimmästä recoveriX-terapiasta on nyt kaksi kuukautta. Terapiaa jatketaan, jos kivut alkavat jälleen oireilla. Toistaiseksi Jääskeläinen on kuitenkin voinut elää lähes kipuvapaata elämää, mistä hän kertoo olevan vieläkin ihmeissään. – En vieläkään usko, että kivut ovat helpottaneet. Erityisen ison kiitoksen Jääskeläinen haluaa antaa Nikkarille ja hänen ammattitaidolleen. Nikkari on ollut hänen fysioterapeuttinaan vammautumisesta lähtien ja kulkenut koko kuntoutusmatkan hänen kanssaan
.