Sensitiivisyys läsnä hoivakodin kuntosalilla

teksti: Terhi Kangas
kuva: Petri Koivisto

Esperi Hoivapalvelukeskus Tilkka sai Fysiolinen toimittaman uuden kuntosalin reilu vuosi sitten. Senioriasukkaita aktivoidaan perinteisempien salilaitteiden lisäksi turvallisesti istuma-asennossa käytettävällä NuStep-crosstrainerilla sekä THERA-Trainer Tigo -polkuharjoittelulaitteella.

Helsingin Huopalahdessa historiallisella paikalla, entisessä keskussotilassairaalassa asuu tällä hetkellä reilut 60 senioria Esperi Hoivapalvelukeskus Tilkassa. Yksi asukkaista on 81-vuotias Väinö, joka kuuluu fysioterapeutti Heidi Laineen mukaan talon innokkaimpiin kuntosalin käyttäjiin.

Tänäänkin kymmenen minuutin alkulämmittely tehdään NuStep-laitteella, joka laittaa veren kiertämään ja valmistaa kehon lihaskuntoharjoituksiin.

NuStep on toiminnoiltaan pitkälti tavallisen crosstrainerin kaltainen laite, mutta istuma-asento tekee siitä turvallisen ja helppokäyttöisen myös liikkumisrajoitteisille. Tuoliosa kääntyy 90 astetta, mikä helpottaa laitteeseen asettumista. Ketterästi liikkuva Väinö tosin pujahtaa NuStepiin ilman kääntelyjäkin.

– Osalle asukkaistamme jo pelkkä NuStep tarjoaa riittävän liikuntahetken, mutta Väinö on niin kovakuntoinen, että hänen kanssaan tämä on pelkkää lämmittelyä. Pyörätuolissa istuvien asukkaiden kanssa aloitamme yleensä Tigo-polkuharjoittelulaitteella, Heidi Laine kertoo.

Väinö itse kehuu laitteen helppokäyttöisyyttä ja monipuolisuutta. NuStepilla voi polkea halutessaan lujaakin, mutta myös jarruttelu sujuu portaattoman mukavasti. Kyydistä putoamista ei tarvitse pelätä kovassakaan vauhdissa. Turvallisuus on ohjannut laitevalintoja kuntosalilla kautta linjan sekä niiden esteetön asettelu.

Vastusta NuStepiin säädetään laitteen sivusta. Monelle asukkaalle kevyin ykkösvastus on sopiva. Väinölle Heidi säätää vastusta miehen kunnon tuntien reilummin – näin jo lämmittelyvaiheessa saadaan myös lihasvoimaa aktivoitua.

– Asukkaidemme käytössä jo laitteen perustoiminnot riittävät, mutta on hienoa, että NuStepistä löytyy muitakin toiminnallisuuksia, sillä kuntosali on myös Esperi Hoivapalvelukeskus Tilkan henkilökunnan käytössä. Yrityksen hallinto työskentelee samassa rakennuksessa ja käyttää salia aktiivisesti.

Asentotunto paranee

Lihaskuntoharjoittelu sopivasti haastavalla vastuksella toteutettuna on tärkeä osa jokaisen seniorin hyvinvointia. Väinöllä on molemmat polvet leikattu ja toisinaan ne hieman kipuilevat. Siksi Heidi on laatinut Väinölle saliohjelman, jolla vahvistetaan erityisesti polvea tukevia lihaksia, kuten reisi- ja pohjelihaksia.

– Reiden lihasvoima korreloi suoraan siihen, miten helppoa aamulla on nousta sängystä. Siksi juuri reisilihasten aktivointi on monelle seniorille ensisijaisen tärkeää. Reisikone on meillä kovassa käytössä ojennusten ja koukistusten muodossa.

Kuntosaliharjoittelu parantaa aivan heikkokuntoisenkin ikäihmisen asentotuntoa. Jo pieni vastus auttaa hahmottamaan omaa kehoa ja sen asentoja. Kuntosalilaitteen suljettu ketju auttaa juuri tässä. Heidi Laine korostaa, että senioriasukkaiden kanssa painojen määrä ei ole erityisen merkittävä. Kehotietoisuus on paljon tärkeämpää ja yleinen pystyvyyden tunne.

Kompaktin kokoinen kuntosali Tilkassa on rakennettu niin, että sieltä löytyy kaikki tarvittava täyspainoiseen saliharjoitteluun, mutta ei mitään turhaa. Eräs yksityiskohta kertoo siitä, että kuntosali on suunniteltu ensisijaisesti senioriasukkaille. Koko seinän levyisen peilin sijaan pienehkö peili löytyy täällä vähäeleisesti tilan nurkasta. Toisille muistisairaille oma peilikuva voi olla vieras ja aiheuttaa turhaa hämmennystä.

– Koen, että kuntosalihetki on monelle asukkaalle mielekästä tekemistä ja virkistävää vaihtelua kaikkien muiden arjen rutiinien keskelle, Heidi kertoo.

Väinön kovan kunnon salaisuus löytyy sekä historiasta että nykyhetkestä. Työuransa hän on tehnyt fyysisessä työssä ajoneuvoalalla, ja on nuorempana ollut kova juoksemaan. Tilkassa asuessaan Väinö on ollut aina valmiina liikkumaan, joko kuntosalilla tai muissa tarjotuissa aktiviteeteissa.

– Yhteiset kävelylenkit muiden asukkaiden kanssa ovat usein liian hidasta köpöttelyä minun makuuni. Talvipakkasella saattaa ehtiä tulla kylmä. Täällä kuntosalilla voin tehdä omaan tahtiin oman kunnon mukaan, Väinö toteaa tyytyväisenä.

Moniammatillisuutta asukkaan parhaaksi

Esperi Hoivapalvelukeskus Tilkan moniammatillisessa tiimissä selvitetään aina hoivakodin asukkaan palvelun tarve, jotta jokainen voi osallistua työhön omalla ammatillisella panoksellaan. Lähihoitajat, hoiva-avustajat, sairaanhoitajat ja virikeohjaajat ovat fysioterapeutin ohella asukasta osallistamassa.

Fysioterapeutti arvioi toimintakyvyn sekä suunnittelee ja toteuttaa päävastuullisena kuntosaliharjoittelua. Myös hoitaja voi viedä asukasta kuntosalille fysioterapeutin laatiman ohjeistuksen mukaisesti. Sensitiivisyys on aina läsnä hoivakodin kuntosalilla. Jos asukas tuntuu jonakin päivänä väsyneemmältä kuin yleensä, suunnitelmaa kevennetään. Mahdollisista liikunnallisista tai muistin haasteista huolimatta seniori on aina itse oman olonsa paras asiantuntija ja sitä kunnioitetaan.

Fysioterapeutti Heidi Laine laatii yksilölliset kuntosaliohjelmat niin, että jokaisen laitteen käytöllä on selkeä tavoite ja perustelu osana kokonaisuutta. Laine pyytää jokaista asukasta aina laskemaan toistot itse – näin saliharjoittelu tarjoaa myös pientä, mutta äärimmäisen tärkeää aivojumppaa. Toisinaan kuntosaliharjoittelun tavoitteeksi riittää virkistävä tekeminen ryhmäkodin ulkopuolella. Kuntosalilla ei huolleta ainoastaan kehoa, vaan aktiivisesti myös mieltä. Toimivaa kuntosalia ja sen aktiivista käyttöä arvostavat myös asukkaiden läheiset.