recoveriX-kuntoutuksen avulla takaisin työelämään 

Kylmäkoskelainen Alpo Mikkola sai vakavan aivoverenvuodon keväällä 2006, vain 20-vuotiaana. Aivoverenvuodon seurauksena vasen puoli halvaantui ja päivätyö kirvesmiehenä sai jäädä. Sairaalajaksoa seuranneella tiiviillä kuntoutusjaksolla kaikki kävelemisestä lähtien piti opetella uudelleen.

Kuntoutus alkoi hyvin ja muutaman vuoden ajan Mikkola kävi erilaisilla Kelan myöntämillä kuntoutusjaksoilla ja -kursseilla kuntoutuskeskuksissa. Edistymistä tapahtui hiljalleen. Edistymisestä huolimatta vuonna 2009 Kela päätti, ettei Mikkolan kuntoutusta enää korvata. Perusteena päätökselle oli Mikkolan työttömyys. Päätös vei motivaatiota sekä kuntoutukselta että tavoitteelta palata työelämään. Päätöksen jälkeen Mikkola kävi pari kertaa kuussa kunnan tarjoamassa kuntoutuksessa ja yritti myös itse kuntouttaa kättä, mutta edistyminen ei ollut toivotunlaista.

Kotitilan pelto-, metsä- ja rakennustyöt eivät kuitenkaan jättäneet toimettomaksi ja Mikkola onkin osallistunut lähes täysipainoisesti kotitilan töihin sairastumisen jälkeisestä kesästä lähtien, heikosti toimivasta vasemman puolen kädestä ja jalasta huolimatta. Traktorin ajoa ja hallintaa oli hyvä opetella pellolla eikä heikosti toimiva käsi ole ollut este moninaisille rakennustöillekään. Viimeisin projekti on parhaillaan valmistumaisillaan oleva viljasiilo.  Kotitilan töiden ohella Mikkola käytti aikaa myös  opiskelemalla suunnitteluassistentiksi.

Mikkola on Kelan päätöksen jälkeen viime vuosina saanut kunnan tukemaa kuntoutusta Tampereen Tutoriksella. Kuntoutusjaksoja on ollut useampia ja 2019 päätettiin kokeilla recoveriX-aivokuntoutusta. recoveriX-kuntoutuksen teho huomattiin muutamien kuntoutuskertojen jälkeen, kun käteen ja nilkkaan alkoi tulla paremmin liikettä. ”Käytännön helpotus oli esimerkiksi se, että jakson jälkeen pystyin käyttämään traktorin kytkintä ojentamalla nilkkaa, kun aiemmin kytkimen polkemiseen piti käyttää koko vartalon painoa.”, kertoo Mikkola. ”Alpo keskittyi todella hyvin harjoitteluun ja oli todella motivoitunut. recoveriX-kuntoutuksen ansioista vasemman puolen ylä- ja alaraaja sekä keskivartalo rentoutuivat ja ranne nousi sähkön avulla fleksiosuuntaan.”, kertailee Alpon toimintaterapeutti Mervi Rantala kuntoutuksen hyötyjä.

Suurin muutos tapahtui kuitenkin Mikkolan motivaatiossa ja itseluottamuksessa. recoveriX-kuntoutuksessa edistymisen seuraaminen on helppoa ja palautteen näkeminen ruudulla ja paperilla motivoi jatkamaan harjoittelua. Eteneminen kuntoutuksessa on luonut uskoa Mikkolaan ja antanut rohkeutta hakeutua työelämään. Pitkä kuntoutustyö palkittiin vuoden 2019 lopulla, kun Mikkola pääsi aloittamaan työt paikallisella talovalmistajalla suunnitteluassistenttina. Mikkolan kuntoutus jatkuu töiden ohella ja myös tulevilla kuntoutusjaksoilla on ajatuksena hyödyntää recoveriX-laitteistoa.

Tutoris Erikoiskuntoutus

Tutoris Erikoiskuntoutus on suomalainen valtakunnallinen kuntoutus- ja hoivapalveluita tarjoava yritys, joka työllistää noin 280 sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ammattilaista.  Tutoris tuottaa laadukkaita puhe-, toiminta- ja fysioterapiapalveluita kaiken ikäisille kuntoutujille uusinta teknologiaa hyödyntäen sekä hoivapalveluita muistisairaille ja ikäihmisille. Aluekeskukset löytyvät Lapista, Meri-Lapista, Pohjois-Pohjanmaalta, Kainuusta, Keski-Pohjanmaalta, Pohjanmaalta, Pohjois-Savosta, Uudeltamaalta, Pirkanmaalta, Keski-Suomesta, Etelä-Savosta, Pohjois-Karjalasta, Kanta-Hämeestä ja Lounais-Suomesta.