RecoveriX-hoidolla apua aivoperäisiin toimintakyvyn häiriöihin

RecoveriX-terapia perustuu aivojen uudelleen muovautumisen hyödyntämiseen: aivosoluja pyritään uudelleenjärjestämään siten, että uusia ratoja rakentuu oikean ja vasemman aivopuoliskon välille. Menetelmää käytetään erityisesti avh-potilaille, mutta myös kuntoutujille, joilla on jokin aivojen vaurioitumisesta johtuva toimintakyvyn häiriö.

Fysio Center tarjoaa Jyväskylässä recoveriX-aivokuntoutusterapiaa, ja yksi siellä käyvistä  kuntoutujista on Markku Välikoski, jonka oikea käsi jäykistyi aivoinfarktin seurauksena.
– Kuulin Fysio Centeristä velipojaltani. Hän toi minut tänne ensimmäisen kerran ja siitä se
lähti. Olen nyt käynyt kuntoutuksessa yhteensä 21 kertaa.

Markun kuntoutuksen tavoitteena on saada käden toimintakyky mahdollisimman normaaliksi:
– Homma lähti liikkeelle siitä, että kokeillaan, miten tämä onnistuu, hän kertoo.

RecoveriX-aivokuntoutuksessa yhdistyvät mielikuvaharjoittelu, näön kautta saatava palaute virtuaalikäsien liikkeestä sekä kuntoutujan oman käden liikkeen aiheuttava sähköärsytys. Yhtäaikaisten ärsykkeiden seurauksena aivosolujen uudelleenjärjestäytyminen tukee motoristen toimintojen palautumista ja vähentää ei-toivottuja oireita.

RecoveriX-hoito voidaan aloittaa akuutista sairauden vaiheesta ja jatkaa krooniseen vaiheeseen saakka yhteensä noin 20-25 hoitokerran sarjoissa. Terapiamuoto parantaa muun muassa kävelyn laatua ja nopeutta, käden toimintaa, keskittymistä sekä vähentää kielellisiä ongelmia ja väsymystä.

Myös Markku on huomannut kuntoutuksen myötä tapahtuneen edistymisen.
– Kyllä sitä on eteenpäin menty. Kuntoutus on ollut hyvää ja pitänyt vireessä. Edistyminen antaa hyvää fiilistä.