PODOSmart-pohjalliset hiovat Ojalan askelluksen tikkiin

Kilpakävelijä Aleksi Ojala on tuttu näky Tampereen messu- ja urheilukeskuksen juoksuradalla, jossa hän tekee valtaosan talvikauden harjoituksistaan. Tulevan kauden päätähtäimenä ovat Oregonin MM-kilpailut sekä Münchenin EM-kilpailut.

Huipulla pysyminen ja kova laji vaativat kestävyysurheilulle tyypillisesti suuria harjoitusmääriä. Enimmillään kävelyä ja juoksua kertyy viikon aikana 180–190 km, jonka lisäksi tulevat erilaiset oheisharjoitteet. Ojalan valmentajana toimii kokenut valmentaja VeliMatti Ranta, jonka kanssa Ojalalla on yhteistä taivalta takana reilu kolme vuotta. Tällä kaudella päivittäisestä harjoittelusta saadaan uudenlaista dataa, kun käytössä ovat
PODOSmart-älypohjalliset.

Kilpakävelyssä oleellista on suorituspuhtaus. Tuomarit arvioivat kävelyä koko kilpailun ajan ja riittämättömästä suorituspuhtaudesta voi seurata hylkääminen. Erilaisten askelmuuttujien, kuten lento-, kontakti- ja jarrutusaikojen seuraaminen läpi harjoituskauden onkin tärkeää. Kilpakävelijöitä mitataan usean kerran harjoituskauden aikana, ja tyypillisesti testit tehdään kiinteillä mittausalustoilla.

PODOSmart-pohjallisia on hyödynnetty Ojalan arkiharjoittelussa kesästä 2021 lähtien. Pohjallisten avulla kerätään tietoa lajille tärkeistä suureista, kuten askelkulmista ja lentoajoista sekä jalkojen puolieroista askeltamisen aikana. – Erillisten testien lisäksi kaipasimme arkiharjoittelua tukevaa teknistä tietoutta askelmuuttujista. PODOsmartin vahvuus on se, että pohjalliset keräävät tietoa suoraan jalkaterän ja alustan väliltä, ja sitä kautta tarkkuus on hyvä. Pyrimme pohjallisten kautta saamaan vähitellen lisää tietoa siitä, millä urheilijan teknistä suorituskykyä voisi yhä parantaa ja miten heikkouksia vahvistaa, kertoo Ranta.

PODOSmart-pohjallisten avulla saadaan tarkkaa ja helposti tulkittavaa dataa huippu-urheilijan tarpeisiin.
Urheilijoiden testaamisen lisäksi pohjalliset sopivat erittäin hyvin myös kuntoutuskäyttöön. Niiden avulla
voidaan analysoida ja diagnosoida tarkasti sekä kävelyä, että juoksua. Pohjalliset asetetaan kengän sisään, ja ne
keräävät tietoa kolmestatoista eri askelluksen biomekaniikkaan vaikuttavasta tekijästä.

Aleksi Ojala, 29v.
• Kilpakävelijä
• Kilpaillut kaksissa Olympialaisissa ja kaksissa MM-kilpailuissa
• Paras saavutus 2017 Lontoon MM-kilpailujen 14. sija

Veli-Matti Ranta, 51v.
• Valmentaja
• Yli 25 vuoden valmennuskokemus
• Erikoistunut kestävyyslajien valmennukseen (mm. yleisurheilu, suunnistus, hiihto)