Monipuolista kuntoutusta Huittisten fysioterapiassa

Huittisten fysioterapia on yksityinen fysioterapiapalvelujen tarjoaja, jonka palvelut on suunnattu kaikenikäisille vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen asiakkaille. Vuonna 2012 perustettu yritys työllistää tällä hetkellä omistajien Teija Huilan ja Pia Mäkelän lisäksi kaksi työntekijää. Huittisten fysioterapiassa kuntoutustyötä tehdään paljon käsillä, mutta monipuolinen laitevalikoima toimii apuna kuntoutusta tehostaen. Uusin iso hankinta on dynaaminen painokevennysjärjestelmä.  

Pitkäaikainen haave painokevennysjärjestelmästä toteutui  

Meillä oli pitkään haaveena hankkia painokevennysjärjestelmä, mutta rajallinen tila viivytti hankintaa. Ensin suunniteltiin kattokiskoa, mutta sitä varten tila oli liian matala. Lopulta ratkaisu löytyi h/p/Cosmoksen kävelykuntoutusmaton ja Airwalk painokevennysjärjestelmän yhdistelmästä. Kokonaisuutta varten kattoon tehtiin ”luukku”, että tila saatiin riittävän korkeaksi.”, kertailevat yrittäjät Teija Huila ja Pia Mäkelä hankintaa. 

Painokevennysjärjestelmä on ollut käytössä 2019 vuoden keväästä ja se on ollut tykätty niin kuntoutujien kuin fysioterapeuttien keskuudessa. ”Ennen kävelykuntoutusta tehtiin mm. tasofordin avulla ja se vaati aina kaksi fysioterapeuttia. Nyt painokevennysjärjestelmä mahdollistaa sen, että kävelykuntoutusta voi tehdä yhden fysioterapeutin voimin ja lisäksi fysioterapeutilla jää kädet vapaaksi ohjaamiseen.” kertoo Mäkelä. ”Olemme myös pystyneet tarjoamaan turvallista kävelykuntoutusta huonompikuntoisille kuntoutujille kuin aiemmin”, lisää Huila. 

Painokevennysjärjestelmää on hyödynnetty monipuolisesti niin erilaisille neurologisille kuntoutujille, kehitysvammaisille kuin leikkausten jälkitilojen kuntoutukseen. Matolla kävely on tehokasta, jatkuvaa ja ennen kaikkea turvallista. Kun fysioterapeutin kädet ovat vapaana, on myös mahdollista videoida kuntoutujaa, joka helpottaa edistymisen seuraamista. 

”On hienoa, että voimme tarjota pyörätuolipotilaille kävelyelämyksiä ja erilaista fyysistä rasitusta. Näytöllä näkyvät numerot motivoivat ja osa kuntoutujista haastaa jopa itse itseään lisäämällä vauhtia tai kävelemällä vähän pidempään kuin edellisellä kerralla. Monen kohdalla onkin tapahtunut selkeää edistystä. Meillä käy mm. kuntoutuja, joka pystyy tavallisesti kävelemään noin 20-50 metrin matkan keppien kanssa. Painokevennyksen ansiosta matolla kävelyä kertyy 400 metriä terapiakerralla.”, kertoo fysioterapeutti Katja Suoniemi.  

 Treaxpads reaktio- ja koordinaatioalustojen avulla vaihtelua kuntoutukseen 

Treaxpads alustat eli valoaskelmat, kuten niitä Huittisten Fysioterapiassa tuttavallisemmin kutsutaan, ovat olleet ahkerassa käytössä parisen vuotta. Niitä on hyödynnetty monipuolisesti hyvinkin erilaisille asiakasryhmille mm. murtuma- ja leikkauspotilaille, kehitysvammaisille sekä urheilijoille hienomotoriseen harjoitteluun ja reagointiin sekä havainnointiin.  

Treaxpadsit tuovat vaihtelua kuntoutukseen ja helpotusta fysioterapeutin työhön. Esimerkiksi painonsiirtoharjoitteita on aiemmin tehty peilin edessä tai vaa’alla. Nyt niitä tehdään Treaxpadsien avulla, mikä on huomattavasti helpompaa ja tulokset ovat luotettavampia. Painonsiirtoja kertyy helposti huomaamatta, kun valoja koittaa saada balanssiin.  

Erityisen hyväksi Treaxpadsit ovat osoittautuneet alaraajaleikatuilla sekä murtumia kuntouttavilla asiakkailla. ”Alustat näyttävät hyvin, onko paino tasaisesti molemmilla jaloilla vai vain terveellä jalalla. Välitön valopalaute on tosi hyvä ja antaa motivaatiota. Alustat ovat ohuita eivätkä keiku ja ovat näin turvallisia. Lisäksi ne toimivat aina.”, kertoo Suoniemi.