Matinkylän uusi uimahalli tarjoaa esteettömät kuntosalimahdollisuudet kaikille

teksti: Terhi Kangas
kuvat: Petri Koivisto

Uimahallin kuntosali on suunniteltu erityisesti senioreiden ja liikuntarajoitteisten kuntoilijoiden tarpeisiin. Sopimustoimittaja Fysioline pääsi hyödyntämään kokemustaan ratkaisumyyjänä.

Jos olet suuri kuntouinnin ja salitreenin ystävä, saattavat espoolaisten uudet fasiliteetit Matinkylässä herättää pientä kateutta. Siis jos Espoo ei ole kohtuullisen treenimatkan päässä.

Huhtikuussa auennut Matinkylän uimahalli on monella tapaa poikkeuksellinen ja edistyksellinen.

Kyseessä on ensimmäinen uimahalli Suomessa, jossa kaikki vesi käsitellään kalvosuodatinjärjestelmällä, jonka pienenpienet reiät suodattavat vedestä pienempiä partikkeleita kuin uimahalleissa yleensä. Vesi on siis poikkeuksellisen puhdasta. Hallissa korostuvat myös ekologiset ratkaisut, kuten maalämpö ja aurinkopaneelit.

Uimahalli on muutoinkin täynnä huolella mietittyjä yksityiskohtia eikä pelkästään uimareita ajatellen. Tiedossa on, että osa käyttäjistä tulee toisinaan hallille tekemään vain lihaskuntotreeniä, joten kuntosalilla kävijöille on oma sisäänkäynti sekä erilliset puku- ja pesutilat.

Kuntosalille mennessä ei siis tarvitse maksaa uimahallimaksua.

Turvallisia laitteita myös pyörätuoliasiakkaille

Fysiolinen vierailupäivänä kuntosalille on aivan sattumalta saapunut useampikin liikuntarajoitteinen treenaaja, joten viesti panostuksesta erityisryhmiin on selvästi tavoittanut käyttäjät.

Pyörätuolilla liikkuvista toisella on avustaja mukana ja toisella ei. Esteettömyyden vaatimuksessa on selvästi onnistuttu.

Kävelykepin varassa kulkeva vanhempi herra on jo ehtinyt saada vakiasiakkaan tittelin. Hän kertoo soututreenin ohessa kuntoilevansa uimahallin salilla noin kuusi kertaa viikossa ja kiittelee erityisesti sitä, että kompakteissa neliöissä pystyy tekemään kaikki lihasryhmät läpi laadukkailla laitteilla.

Espoon kaupungin liikuntasuunnittelija Elina Räsänen neuvoo kuntosalikävijöitä laitteiden käytössä. Matinkylän uimahallin juoksumatto on Räsäsen mukaan harvinaista herkkua kaupungin tarjoamilla saleilla ja erityisen tarpeellinen talviliukkaiden aikaan.

Pyörätuolia käyttävä rouva taas kertoo olevansa salilla ensikertalaisena.

– Kaupungin tarjoama kuntoutus päättyi juuri, joten nyt on oltava omatoiminen. Siihen uusi kuntosali antaa hyvät mahdollisuudet. Ei tämä tietenkään kuntoutuskeskuksen erikoissalia vastaa, mutta tämähän on kaupungin uimahallin yleinen sali. Hienoa on ja uusilla laitteilla on miellyttävä harjoitella, rouva kertoo.

Oma aktiivinen kuntoutumisasenne korostuu myös NuStepia polkevalla herralla, joka kertoo hurjasta tekonivelleikkauskierteestä. Polvea on operoitu viime vuosien aikana yhteensä kymmenen kertaa.

– Laite tuli tutuksi kuntoutuksessa ja onpa hienoa, että löytyi täältäkin. Olen ensimmäistä kertaa salin puolella, uimassa olen käynyt jo muutaman kerran. Juuri nyt minulla on myös olkapää hajalla, mutta tällä saa turvallisesti treenattua sekä ylä- että alavartaloa.

NuStep on erityisesti kuntoutus- ja seniorikäyttöön suunniteltu istuttava crosstrainer, johon on helppo asettua myös pyörätuolista.

Kaksitoimiset laitteet tilansäästäjinä

Espoon kaupungin liikuntasuunnittelija Elina Räsänen on helpottuneen tyytyväinen kuunnellessaan kuntosalin käyttäjien positiivista palautetta. Laitehankinnat olivat projektissa hänen ja alueen liikunnanohjaajien lähiesihenkilö Minna Tannisen vastuulla.

Hankinnoissa auttoi Räsäsen 15 vuoden liikunnanohjaajakokemus. Erilaisten kohderyhmien täsmätarpeet olivat hyvin tiedossa ja niihin lähdettiin hakemaan ratkaisuja yhdessä Fysiolinen kanssa.

Käytössä oleva tila asettaa aina omat rajoitteensa, ja myös Matinkylän uimahallin kuntosalilla neliöt piti saada parhaalla mahdollisella tavalla hyötykäyttöön.

– Esimerkiksi ristikkäistaljaa ei voinut täällä pultata lattiaan, joten piti löytää korvaava laite. Fysiolinen katselmuksessa vaikutuin tästä Matrixin Functional Trainerista. Tiesin heti, että tämä tulee toimimaan meillä, koska tällä voi tehdä kymmenittäin erilaisia harjoitteita myös erityisryhmät huomioiden, Räsänen kertoo.

Syksyn toimintakalenterissa alkavilla kiertoharjoittelutunneilla etualalla näkyvälle Functional Trainerille saadaan kaksi aivan erilaista toimintapistettä samanaikaisille treenaajille. Elina Räsäsen käsissä Matrix Versa.

– Kiertoharjoittelutunneilla kuntosalia ja kiipeilyseinällä varustettua liikuntasalia erottava väliovi avataan, jolloin myös käsipainoille, kahvakuulille ja muille pienvälineille saadaan paremmin suoritustilaa.

Räsäsellä oli siis selkeä visio tarpeista, joissa korostuivat seniorikäyttäjät, ohjattujen ryhmien vaatimukset sekä perheliikunta. Tältä pohjalta Fysioline alkoi rakentaa käytännön ehdotuksia. Tilansäästösyistä listalle päätyi runsaasti kaksitoimisia laitteita, kuten Matrix Versa ylätalja/vaakasoutulaite. Fysiolinen valikoimista löytyi ratkaisut kaikkiin katselmuksessa ilmenneisiin tarpeisiin.

Julkisissa hankinnoissa kattava puitesopimus hyödyksi

Noin 33 miljoonaa euroa maksanut uimahalli on ollut merkittävä ja pitkä projekti Espoon kaupungille. Myös kuntosalin alustavat suunnitelmat olivat olleet olemassa jo pitkään, mutta tositoimiin päästiin vasta vuoden alussa, kun kilpailutusvaihe oli ohi. Fysioline valittiin Matinkylän uimahallin laitetoimittajaksi puitesopimuksella.

– Kaikki tapahtui todella nopealla aikataululla. Täytyy ihan ihmetellä, miten tällaisina aikoina Fysioline pystyikin toimittamaan kaiken tarvitsemamme ajallaan. Vain pari pikkujuttua jäi puuttumaan avajaisista, jotka olivat vain muutaman kuukauden päässä laitetoimittajan valinnasta. Kokonaisuus oli käyttökunnossa heti avatessamme, Räsänen kertoo.

Fysioline on Espoon kaupungin pitkäaikainen sopimustoimittaja ja yhteistyöhön kuuluu myös laitteiden huolto, mikä on oleellinen osa kokonaisuutta. Fysiolinen kumppaniroolissa korostuu nimenomaan eri käyttäjäryhmien huomiointi ja ratkaisujen räätälöinti niiden ehdoilla.

Laadukkaalla ja kattavalla puitesopimuksella säästetään julkisissa hankinnoissa kaikkien osapuolten resursseja sekä helpotetaan hankintaprosessia, jolloin hankintoja voi tehdä nopeastikin muuttuviin tarpeisiin.

Myös Matinkylän uimahallilla on Elina Räsäsen mukaan listattu jo pieniä käytännön osoittamia viilaustarpeita.

Matinkylän uimahalli on kuntosalia myöden valoisa ja käyttäjäystävällinen kokonaisuus.

 

Vaikka etukäteissuunnittelu on tehty huolella, osoittaa arki parhaiten kokonaisuuden toimivuuden. Siksi käyttäjiä on kuultu erityisen herkällä korvalla alkuvaiheessa. Matinkylän uusi uimahalli on mitoitettu noin 400 000 vuosikävijälle, joten asiakaspalautteita on odotettavissa jatkossakin.

Elina Räsänen uskoo, että myös alkuinnostuksen jälkeen se on pääsääntöisesti positiivista.