Loistolaite terapian tukena - Fesia Walk

Teksti: Terhi Kangas, kuva: Anna Kemppainen

Tomi, Anu ja Fesia Walk

Uusi sähköstimulaatiolaite on vienyt selkäydinvammasta toipuvan Tomin kuntoutusta isoina harppauksina eteenpäin. Fesia Walk on helpottanut erityisesti nilkkojen spastisuutta. Tomi huomaa liikkuvansa myös terapiakertojen väleissä nyt huomattavasti aktiivisemmin.

MIKÄ?

Nilkan toimintahäiriöön kehitetty sähköstimulaatiolaite Fesia Walk stimuloi lihassupistuksia, mikä edistää haluttua liikettä. Sähköstimulaatiolla vaikutetaan aivojen muovautuvuuteen, joten FES (functional electrical stimulation) tuo lisää mahdollisuuksia myös neurologiseen kuntoutukseen.

Säären yläosaan kiinnitettävä monielektrodi tuottaa yhdessä jalkaterän liikesensorin kanssa tarkan ja oikea-aikaisen stimulaation kävelyn aikana. Plantaarifleksoreiden stimulaation ansiosta laite huolehtii polven stabilaatiosta kävelyn eri työvaiheissa. Kuntoutujan fysiologinen liikemalli kävelyssä on näin mahdollisimman normaali. Elektrodien toimintaa säädetään kuntoutujalle sopivaksi laitteen mukana tulevan tabletin helppokäyttöisellä sovelluksella.

MISSÄ?

Keski-Suomessa Viitasaarella ja Pihtiputaalla palveleva Täsmähoito Oy tarjoaa useiden eri terveydenhuollon ammattilaisten palveluja saman katon alla. Palveluvalikoimiin kuuluu fysioterapiaa, jalkaterapiaa, toimintaterapiaa, naprapatiaa ja hierontaa sekä psykologisia palveluita ja erikoislääkärin vastaanotto.

Fesia Walk otettiin käyttöön Täsmähoidossa keväällä 2023, joten kokemuksia on toistaiseksi vasta muutamia, mutta ne ovat olleet rohkaisevia ja innostavia. Laitetta on käytetty myös MS-potilaiden kanssa sekä AVH-kuntoutujilla, joilla aivohalvauksesta on jo pitkäkin aika, mutta juuri Tomin tuore tilanne on saanut toistaiseksi parhaan hoitovasteen.

KETKÄ?

59-vuotias Tomi Toikkanen ja fysioterapeutti Anu Reinikainen. Tomilla todettiin pari vuotta sitten osittainen selkäydinvamma, jota operoitiin kahteen kertaan. Kuntoutuminen fistelien leikkauksen jälkeen on ollut pitkä ja hidas prosessi. Keväällä sosiaalinen elämä sai pitkän sairasloman jälkeen piristysruiskeen, kun Tomi pääsi aloittamaan työkokeilun, joka toi arkeen nelituntiset työpäivät.

Lokakuussa tehdään uusi arvio työkyvystä, joten kuntoutumisen suhteen Tomilla on korkea motivaatio, jotta puusepän töitä voisi jatkossa tehdä kenties kokopäiväisestikin.

MIKSI?

Tomin kuntoutuksessa on parhaillaan aktiivinen alaraajan liikkeiden uudelleenopettelun vaihe. Selkäydin on saatu jo aika hyvään kuntoon, mutta alaraajojen hermotus on vielä selkäydinvamman tiimoilta palautumisvaiheessa. Nilkkojen spastisiteetti on tällä hetkellä suurin ongelma, johon kuntoutus nyt kohdentuu. Liikkumista ja tasapainoa on fysioterapiassa harjoitettu monin eri tavoin, jotta kävely sujuisi koko ajan vähemmin apuvälinein. Jäykkyyttä on hoidettu muun muassa faskiakäsittelyillä ja myös Neurosonicia on kokeiltu.

Kun Fesia Walk tuli Täsmähoitoon keväällä 2023, päästiin Tomin kanssa kokeilemaan jotain ihan uutta. Kuntoutusteknologinen uutuus mullisti koko kuntoutuksen, joten Tomi ja Anu nimeävät Fesia Walkin yhdessä todelliseksi loistolaitteeksi.

MITEN?

Tomilla on kerran viikossa 45 minuutin fysioterapia-aika Täsmähoidossa. Aika on kahdelle nilkalle hieman tiukka kokonaisvaltaiseen Fesia-harjoitukseen, joka sisältää totutteluvaiheen laitteella, aktiivisen liikeharjoittelun ja spastisuuden purun. Välillä onkin vuoroviikoin harjoitettu yhtä jalkaa kerrallaan. Jos molemmille jaloille olisi oma Fesia Walk, onnistuisi toki myös jalkojen yhtäaikainen kuntoutus.

Toisinaan tehdään pelkkä spastisuuden purku molemmille jaloille, sillä sen ehtii yhdellä terapiakerralla tehdä hienosti. Juuri spastisiteetin hallinta on yksi laitteiston merkittävimmistä hyödyistä.

Edelleen Tomin kuntoutuksessa on huomioitava myös selän tilanne ja toisinaan fokus on suunnattava nilkkojen sijasta enemmän selkään. Fesia Walk mahdollistaa myös erilaisia tasapainoharjoituksia, mutta niihin asti ei olla vielä päästy etenemään. Suunnitelmissa on siirtyä Fesia Walkin kanssa jossain kohtaa ulos, jolloin Tomi saisi myös ylä- ja alamäkikävelyyn tuntumaa laitteen avulla.

 

MILLÄ SEURAUKSIN?

Tomi huomasi heti ensimmäisellä kerralla, että Fesia Walk auttaa ”ihan mahottomasti”, ja nilkat tuntuivat välittömästi paremmilta. Kuntoutus onkin mennyt vauhdilla eteenpäin juuri tämän loistolaitteen ansiosta. Laitteen hyöty tuntuu siis nilkoissa heti, mutta vaikutuksista saa nauttia myös pidempään.

Nilkkojen paremman liikkuvuuden Tomi huomaa erityisen hyvin autoa ajaessaan. Jos nilkka on jäykkä, saa kaasua polkaista polvesta asti. Muutamassa viikossa Fesia Walkia alkaa jo selvästi kaivata, jos harjoituksiin tulee pidempi tauko. Tomi huomaakin tulleensa jo hieman riippuvaiseksi laitteesta, niin isoa helpotusta se on tuonut hänen arkeensa.

Fysioterapeutin silmin Tomin jalkaterän parempi liikkuvuus näkyy erityisesti kävelyssä. Nilkan dorsifleksio eli jalkaterän ylöspäin koukistus paranee Fesia Walkilla. Myös inversiot ja eversiot aktivoituvat selkeästi. Jalkaterän monimuotoisempi liike alkaa näkyä heti.