Liikku kasvaa hurjalla vauhdilla

Kuntokeskus Liikku on Johanna ja Heikki Riihijärven perustama kuntosaliketju, jonka ensimmäinen toimipiste avattiin vuonna 2010 Ouluun. Viisi vuotta perustamisen jälkeen Oulussa oli jo kolme ketjun salia.
– Kaikki alkoi hyvin ja uteliaisuus iski. Pohdimme, että onko tämä vain sattumaa, vai onko meillä oikeasti hyvä konsepti. Halusimme kokeilla laajentaa Oulun ulkopuolellekin, Johanna Riihijärvi kertoo.

Pelkkää hyvää onnea menestyminen ei ollut, ja vuonna 2016 ketju avasi salit Jyväskylään ja Kajaaniin. Nyt Liikku-kuntokeskuksia on yhteensä jo 24.
Laajentumistahti ei näytä hidastuvan, sillä ketju aikoo avata seuraavan kolmen vuoden aikana yhteensä 36 uutta toimipistettä. Liikku on tällä hetkellä Suomen nopeimmin kasvava kuntosaliketju.
– Kasvuvauhtimme on erityistä. Meillä on mielestämme markkinoiden paras hinta-laatu-suhde, Johanna Riihijärvi kommentoi.

Teknologia mahdollistaa huokeat jäsenhinnat 

Liikku-kuntosalit ovat hinnaltaan budjettikategoriassa, mutta Riihijärvi itse asemoi Liikun premium-tasoiseksi. Huokean hinnan on mahdollistanut työvoimaa vaatineiden toimintojen siirtäminen kokonaan verkkoon.
– Olemme käyttäneet alusta alkaen teknologiaa hyväksemme, ja toimimme edelleen sataprosenttisesti verkossa. Esimerkiksi kaikki jäsenyyteen liittyvät asiat hoidetaan netissä, mikä tuo sujuvuutta ja jättää tiettyjä työvaiheita kokonaan pois.

Liikku myi vuonna 2016 liiketoimintansa terveysalan yritys COR Groupille, mistä alkoi ketjun ammattimainen kehittäminen. Esimerkiksi rahoitus uusiin toimipisteisiin on helpompi löytää, kun takana on uskottavan konsernin tuki.

Suoraviivainen konsepti 

Riihijärven mukaan Liikku on onnistunut luomaan selkeästi asiakkaalle viestityn konseptin, johon on luotettu rohkeasti. Ketjun kaikki salit ovat ulkonäöltään ja laitekannaltaan lähes identtisiä.
– Emme ole lähteneet rönsyilemään matkan varrella, vaan meillä on ollut rohkeutta sanoa ei. Olemme jatkaneet samalla, toimivaksi todetulla konseptilla ja kommunikoimme selvästi sen, mitä me olemme.

Budjettisaleilla on Riihijärven mukaan todellisuuttaan huonompi maine, ja ne koetaan turhaan uhkana.
– Aina kun markkinoille tulee uusi toimija ja rahaa käytetään printti- ja digimainontaan, se lisää huomiota koko alalle, ei vain uudelle salille, Riihijärvi sanoo.

Pääkaupunkiseudun valloitus alkaa

Liikun jokaisessa toimipisteessä on gym80:n, Matrixin ja Wrangen laitteita ja pientreenivälineistöä, ja 24 keskuksen laitteista yli puolet tulevat Fysiolinen kautta.
– On tärkeää, että laitetoimittajan toimitus tulee silloin, kun on luvattu. Fysiolinen toimitukset ovat olleet joka kerta ajallaan, mikä on tärkeää, että voimme avata keskuksen lupaamallamme aikataululla.

Riihijärvi antaa erityisen kiitoksen Fysiolinen toimivalle huollolle.
– Kunnioitamme asiakasta ja heidän aikaansa. Olemme hyvin tarkkoja siitä, etteivät laitteet ole epäkunnossa pitkään, minkä vuoksi vaadimme kumppanilta nopeaa reagointia. Tässä Fysioline on onnistunut erinomaisesti.

Liikku on parhaillaan ryhtymässä valloittamaan pääkaupunkiseutua. Marraskuussa Helsinkiin avataan alueen ensimmäinen keskus, ja kaiken kaikkiaan pääkaupunkiseudulle on suunnitteilla 10–15 Liikku-keskusta.
Nykyisten suunnitelmien mukaan keskuksia on kolmen vuoden päästä jo lähes 60.
– Tärkeintä on se, ettemme ole yksin mieheni kanssa yrittämässä, vaan meillä on valtavan hyvä tiimi ympärillämme, Riihijärvi summaa.