Kotkan kaupungin Testausasema on ainutlaatuinen ja monipuolinen kokonaisuus

Kotkaan avattiin helmikuussa 2019 Suomen ensimmäinen kunnan omistama kuntotestausasema, joka on laajuudessaan ainutlaatuinen koko Suomessa. Testausaseman suunnittelu alkoi jo pari vuotta aiemmin Kotkan kaupungin liikuntajohtajan aloitteesta. Projektityöryhmässä oli mukana henkilöitä liikunta- ja kuntoutuspuolelta sekä ammattikorkeakoulusta. Alusta alkaen oli selvää, että laitteiston pitää täyttää kaikkien käyttäjäryhmien vaatimukset. Fysioline valikoitui Testausaseman laitetoimittajaksi juuri laitteille asetettujen korkeiden vaatimusten perusteella.

Testausasema sijaitsee Karhuvuoren liikuntatalolla, joka on Kotkan monipuolisin liikuntatila. Nykyinen paikka on kuitenkin väliaikainen ja kuntotestausaseman on tarkoitus siirtyä tulevaisuudessa Kotkaan rakennettavaan uuteen uimahalliin. Kaiken kaikkiaan Testausasemalla painottuu voimakkaasti monipuolisuus ja eri käyttäjäryhmien tarpeisiin vastaaminen. ”Testausasema on suunniteltu palvelemaan laajasti eri käyttäjäryhmiä. Urheilijoiden testauksen lisäksi Testausasemalle on kaavailtu merkittävää roolia myös kuntoutuspuolella”, kertoo Kotkan kaupungin liikuntajohtaja Antti Mattila testausaseman avajaispuheenvuorossaan.

Ainutlaatuinen ja monipuolinen kokonaisuus

Testausaseman testilaitteisto on ainutlaatuinen kokonaisuus Suomessa. h/p/Cosmoksen juoksu- ja testausmatto yhdistettynä painokevennysjärjestelmään ja kävelyanalyysilaitteistoon mahdollistaa urheilijoiden testaamisen lisäksi esimerkiksi neurologisten kuntoutujien, leikkauspotilaiden ja vanhusten kuntouttamisen. Isolla matolla voi kävelyn ja juoksun lisäksi liikkua mm. pyörällä, rullasuksilla tai pyörätuolilla. Hapenottokykytestejä tehdään Cortexin spiroergometrillä. Suorat hapenottotestit voi Testausasemalla tehdä joko juoksumatolla tai testiergometripyörällä. Cortexin laitteisto mahdollistaa myös testit kenttäolosuhteissa esimerkiksi todellisten urheilusuoritusten yhteydessä. Epäsuoria hapenottokykytestejä tehdään Testiasemalla testiergometripyörillä. Ergolinen pyörät soveltuvat laajan käyttäjäryhmän testaamiseen ja Loden pyörä soveltuu vaativampaan urheilutestaukseen. Laitevalikoimaa täydentävät Seca-kehonkoostumusmittari, voimalevy sekä tasapainoharjoittelulaite.

Testausasema on ollut Kotkalle iso investointi, mutta se maksaa itsensä takaisin ihmisten hyvinvoinnin kautta. ”Jos Testausaseman avulla pystytään pitämään esimerkiksi muutama ikäihminen pidempään kotona-asuvana laitoksen sijaan, investointi on jo maksanut itsensä takaisin. Testausasema luo myös paikallisille urheiluseuroille mahdollisuuden ottaa askel eteenpäin”, sanoo Testausaseman työryhmän johtaja Jiri Auranen.

Huolenpitosopimuksella varmuutta toimintaan

Testausympäristössä laitteiden toimintavarmuus on erittäin tärkeää. Testausaseman osalta käyttöön otettiin monivuotinen Fysioline Service huolenpitosopimus. Huolenpitosopimus pitää sisällään jatketun takuun kaikille laitteille, varaosat, vuosihuollot ja kalibroinnit sekä vikakorjaukset. ”Huolenpitosopimukseen päädyttiin, koska käyttäjäryhmä on asemalla laaja ja haluamme, että pitkiä katkoja ei tule aseman toimintaan”, kertoo Auranen.