Taloyhtiön oma kuntosali voi sinetöidä jopa ostopäätöksen

Teksti: Terhi Kangas
Kuvat: Kotikatu365


Kotikatu365 on uudenlainen asumismuoto, jossa yhteisöllisyys ja asukkaiden kokonaisvaltainen hyvinvointi korostuvat. Suositun kuntosalin Kuopion uudiskohteeseen toimitti Fysioline.

Kaupunkiasumisen uusi aika alkoi viitisen vuotta sitten Oulun Lipporannassa, jossa yhteisöllisestä asumisesta nauttii nykyisin noin 600 asukasta. Nyt Kotikatu365 palvelee myös Kuopiossa, jossa ensimmäiset kaksi kerrostaloa valmistuivat kesällä 2023.

Kuopioon on rakentumassa kymmenen kerrostalon kortteli, jonka keskiöstä löytyvät Suomen suurimmat yhteiskäyttötilat. On etätyöpisteitä, kokoushuoneita, lasten leikkihuoneita, juhla- ja saunatiloja sekä lainattavia yhteiskäyttövälineitä. Alueen lähipalvelut löytyvät kätevästi oman digiportaalin kautta kaikenikäisille asukkaille. Oman talon palveluportaalista voi tilata vaikka kotisiivousta tai vuokrata yhteiskäyttöautoa.

Oulussa tehdyn selvityksen mukaan Kotikatu365-asukkaat ovat kokeneet arkensa helpottuneen ja hyvinvointinsa parantuneen uudessa asumismallissa. Lisäksi yksinäisyys on vähentynyt.
– Olisi mahdoton ajatus, että näin modernissa asumiskonseptissa ei olisi kuntosalia. Kokemustemme mukaan se on kaikkein suosituin palvelumme, kertoo Kuopion palvelukoordinaattori Hanni Sikanen.

Sikasella on näköalapaikka asukkaiden arkeen, sillä hän palvelee asukkaita kaksi kertaa viikossa aulapalveluissa ja tukee talon väkeä myös yhteisöllisyyden luomisessa. Moni talon vieras on antanut aulassa palautetta, että tunnelma on kuin neljän tähden hotelliin saapuisi.

Fysiolinelta turvalliset laitteet monipuoliseen treeniin

Yhteisöllisen asumiskonseptin toteutumisesta pidetään siis täällä kokonaisvaltaisesti huolta asukkaita tukien. Talojen rakennuttaja on myös palveluoperaattori. Aulavuorojen lisäksi Hanni Sikanen palvelee asukkaita muina päivinä etänä. Siivoojat käyvät yhteistiloissa kolme kertaa viikossa ja myös kuntosalilaitteiden huoltoon on panostettu.

– Laitetoimittajana Fysioline on meille tärkeä kumppani, sillä saamme myös säännöllisen huoltopalvelun heidän kauttaan. Toki laadukkaat ja turvalliset kuntosalivälineet olivat suurin syy valita kotimainen Fysioline.

Sikanen ymmärtää hyvin, että juuri kuntosalin suosio on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin konseptissa niin suuri. Tilaa pystyvät aidosti hyödyntämään monen ikäiset ja erikuntoiset asukkaat. Kuopiossakin kuntosali on ollut alusta asti ylivoimaisesti käytetyin talon yhteiskäyttötila.

Ja mikäs sen mukavampaa kuin hurauttaa vaikka villasukat jalassa omalla kotihissillä hyvin varustellulle kuntosalille. Monella tämä yksityiskohta on painanut asunnon ostopäätöksessä jopa enemmän kuin yhteisöllisyyden kaipuu, joka sekin on selvästi nouseva trendi.

Kotikatu365 on laittanut monen asukkaan käsityksen taloyhtiön kuntosalista kokonaan uusiksi. Perinteinen mielikuva on usein ollut yhtä kuin muutama kellaritilaan soviteltu aerobinen laite kierrätysmyymälästä hankittuna. Täällä kuntosali on todellakin täysiverinen kuntosali. Neliöitä on noin 80, ja laitekanta on ilahduttavan monipuolinen.

– Laitekanta on suunniteltu yhdessä Fysiolinen kanssa niin, että salilla voi tehdä täysipainoisen itsenäisen kuntosalitreenin, mutta myös ohjattua kiertoharjoittelutreeniä porukassa. Tällöin kuntosalistakin löytyy yhteisöllisyyttä lisäävä funktio. Kaikki kuntosalikäynnit rekisteröityvät järjestelmäämme, ja luvut kertovat, että sali on jatkuvasti aktiivikäytössä.

Kiitosta kuntosalitiloista on tullut myös kiertoharjoittelua ohjaavilta ammattilaisilta sekä personal trainereilta, joita silloin tällöin salilla näkee asukkaiden treenikavereina. Muita ulkopuolisia treenikavereita salille ei voi ottaa, sillä ideana on tarjota rauhalliset kuntoilufasiliteetit palveluvastiketta maksaville asukkaille. Kuntosalin käyttöä seurataan henkilökohtaisella kulkukoodilla.

Koko perhe treenaa yhdellä palveluvastikkeella

Kuukausittainen Kotikatu365:n palveluvastike Kuopiossa on noin kaksikymmentä euroa, ja maksu on huoneistokohtainen. Halutessaan siis vaikka koko perhe voi käydä kuntosalilla rajattomasti salin aukioloaikoina aamukuudesta iltakymmeneen.

– Ainoan poikkeuksen tekevät vierashuoneessa majoittuvat talon asukkaiden vieraat. Myös he voivat vapaasti hyödyntää kuntosalia ja saunatilojamme. Hotelliyölle kustannustehokkaan majoittumisvaihtoehdon tarjoamasta palvelusta on tullut paljon kiitosta.

Kuopion kuntosali rakennettiin pitkälti Oulun mallia hyödyntäen, sillä jo hyvin suunnitellussa pilottitoteutuksessa oli kaikki elementit kohdillaan. Sikanen pitää myös tätä tärkeänä Kotikatu365:n brändille: asukaskokemuksen tulee olla aivan yhtä hyvä kohdekaupungista riippumatta. On siis hyvin todennäköistä, että toiminnan laajentuessa muihin kaupunkeihin myös uudet kuntosalit rakennetaan tismalleen samalla reseptiikalla.

Sikanen on jo saanut omin silmin nähdä kuntosalin hyvinvointivaikutukset.

– Eräskin asukas kertoi, ettei hän ollut käynyt kuntosalilla yli kolmeenkymmeneen vuoteen. Mutta täällä tekosyiden keksiminen on kuulemma tehty niin vaikeaksi, että hän päätti lähteä kokeilemaan. Lopputuloksena oli hurahdus, ja nyt hän treenaa monta kertaa viikossa.

Kotikatu 365 Oy on Suomen asuntomarkkinoilla uudenlainen toimija, joka toteuttaa asumista kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin lähtökohdista. Yritys toimii Kotikatu365-kortteleiden rakennuttajana ja vastaa niiden valmistuttua palveluoperaattorina pitkäjänteisesti yhteisten tilojen ja palveluiden ylläpitämisestä. Yhtiö kuuluu suomalaiseen hyvinvointi- ja terveysalan COR Group -konserniin.