Suomen hienoimmassa asuintalossa treenataan Fysiolinen laitteilla

teksti: Terhi Kangas
Kuvat: Auratum Asunnot

 


Yleisradion entinen pääkonttori elää uutta elämäänsä suomalaisittain ainutlaatuisena luksuskotien taloyhtiönä. Kodin yhteydessä olevalla kuntosalilla akustiikkasuunnittelun merkitys korostuu. Vapaiden painojen kolinat eivät saa häiritä aamukahvihetkiä.

Vuonna 1968 Töölöön rakennettu Kesäkatu ehti toimia myös Suomen ympäristökeskuksena, kunnes vuonna 2018 aloitettiin vaativa saneerausprojekti: kahdeksankerroksinen arvotalo muutettiin asuinkäyttöön. Arkkitehtonisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen rakennukseen valmistui 146 luksuskotia vuonna 2022.

Talon palvelut ovat saaneet paljon huomiota mediassa, eikä ihme. Taloyhtiön asukkaiden vapaassa käytössä on muun muassa oma kylpylä, verstas, kabinetti, loungemainen aula ja yhteiskäyttöauto. Talossa on tietysti myös oma kuntosali, sillä kaikessa on tavoiteltu asumisen helppoutta.

– Kohteessa oli paljon normaalista kerrostalosta poikkeavia tiloja, joille piti löytää mahdollisimman fiksua käyttöä. Avaran pohjaratkaisun myötä saatiin asukkaille hyvänkokoinen kuntosali. Halusimme varustella sen mahdollisimman hyvin, ja siksi teimme alusta asti yhteistyötä Fysiolinen kanssa, Auratumin Helsingin aluejohtaja Janne Hietala kertoo.

Kylpyläosastolta löytyy kaksi erilaista saunaa, uima-allas, tuoksuva elämyssuihku, kylmävesiallas ja ulkoterassi. Kuntosalitreenin voi näin viimeistellä arjesta irrottavalla hemmottelulla.


Kuntosali asukkaiden toivelistalla

Luksustunnelma taloyhtiön aulassa muistuttaa hienostohotellia. Suojellut aulatilat on yhdistetty asukkaiden yhteiseksi olohuoneeksi. Sisustusarkkitehti Leena Kolisen suunnittelemat kookkaat valaisimet ja nahkapenkit on entisöity alkuperäiseen loistoonsa, samoin puupaneelikatto ja kalkkikivilattia sekä seinien vaaleat keraamiset muotolaatat.

Pieteetillä tehdystä saneerauksesta vastasi Auratum Asunnot, joka on uudistanut muitakin vanhoja arvokiinteistöjä menestyksekkäästi nykyaikaan. Jokainen kohde tehdään yhteistyössä tarkkaan valittujen yhteistyökumppanien kanssa.

Auratum teki tuleville asunnonomistajille etukäteen kyselyn siitä, mitä he toivoivat Kesäkadun palveluiksi. Kuntosali piirtyi monen asukkaan listalle. Auratumin visioissa kuntosalin tuli henkiä samaa ylellisyyttä ja elämisen helppoutta kuin muutkin tilat.

Tarkkaan tuli siis valita myös kuntosalilaitteiden toimittaja. Fysiolinella ei ole erillistä kuvastoa luksuskohteille, sillä valikoimien kaikki kuntosalilaitteet on valittu laatu edellä. Luksuskuntosali syntyy laadukkaiden laitteiden lisäksi mietitystä tilankäytöstä, yksilöllisestä sisustuksesta ja akustiikan huomioinnista.

– Sisustukseen panostettiin myös kuntosalilla. Sisustusarkkitehti valitsi hienostuneen tummaa värimaailmaa ja puupanelointia, jota löytyy myös muista yhteisistä tiloista. Salille on haluttu luoda hieman hämyinen tunnelma, joten kirkkaita spottivaloja ei tältä salilta löydy, Janne Hietala kertoo.

Laitteistosta haluttiin mahdollisimman monipuolinen. Kardio-laitteita edustavat juoksumatot, soutulaitteet ja kuntopyörät. Valinnoissa suosittiin yhdistelmälaitteita, jotta tila saatiin mahdollisimman tehokkaaseen käyttöön. Kuntosalilla on sittemmin huomioitu myös käyttäjien täsmätoiveet. Esimerkiksi kyykkyräkki on hankittu taloyhtiön omana investointina kohteen luovutuksen jälkeen – mikä kertoo siitä, että kuntosalia todella käytetään.

Erityisesti yksityisellä kuntosalilla kannattaakin suunnitteluvaiheessa jättää myös hieman pelivaraa varusteluun. Jos jotakin käyttäjäkunnalle oleellista puuttuu, on kokonaisuutta vielä mahdollista täydentää. Fysiolinen laajasta laiterepertuaarista löytyy lisävarustelua monenlaisiin tarpeisiin.

 

Hiljainen kuntosali kotien ehdoilla

 

Salin suunnittelu alkoi asiakkaan kertomista reunaehdoista, jotka huomioiden Fysioline teki esityksen laitteista.

– Saimme pari fiksua linjausvaihtoehtoa, joista toisen valitsimme jatkotyöstöön. Anssi Rantasen ehdotukset olivat jo lähtökohtaisesti niin osuvat, ettei mitään suuria muutostarpeita tullut. Pientä hienosäätöä toki teimme yhdessä viimeistellyn lopputuloksen varmistamiseksi.

Tilan koko ja muoto asettivat suunnitteluun tiettyjä vaatimuksia, mutta myös kohteen sijainti kotien yhteydessä saneli ehtoja salin varustelulle. Esimerkiksi raskaita vapaita painoja ei salille juurikaan haluttu mahdollisten äänihaittojen vuoksi. Kolisemattomat painopakkalaitteet olivat varmempi ratkaisu.

– Akustikko suunnitteli pintarakenteet tarkoin, jotta kuntosali olisi mahdollisimman hiljainen eikä asumismukavuus vaarannu. Akustiikan parantaminen kuntosalilla jälkikäteen on haastavaa, joten se on syytä suunnitella jo etukäteen huolella, Hietala toteaa.

Sujuvan yhteistyön myötä Fysioline pääsi Janne Hietalan ”kumppanit, joiden kanssa tehdään mielellään jatkossakin töitä” -listalle. Kesäkatu oli Helsingissä ensimmäinen Auratum-kohde Fysiolinelle. Turussa oli jo aiemmin tehty yhteisiä projekteja hyvällä menestyksellä.

– Aina kun riittävän kokoinen kuntosali istuu fiksusti kohteeseen, pyrimme sellaisen suunnittelemaan. Toisaalta on niinkin, että huonoa kuntosalia ei kannata tehdä. Sellainen ei tuo asukkaille lisäarvoa.

Juuri ennen asukkaiden muuttoa Janne Hietala pääsi itsekin testaamaan salin toimivuutta. Ja vaikka kohde on nyt jo luovutettu omista käsistä, näkee hän edelleen kuntosalin arkea päivittäin. Auratumin oma toimisto nimittäin sijaitsee samassa osoitteessa.

– Kuntosali ei ole juuri koskaan tyhjillään. Talon asukkaista moni on jo jäänyt pois työelämästä, joten sali on aktiivikäytössä myös päiväsaikaan. Asukaspalautteiden perusteella laitteilla on mahdollista toteuttaa senioriasukkaan rauhallinen kuntosaliharjoitus, mutta myös kovempi lihaskuntotreeni onnistuu.