Jyväskylässä aktiivisen lukiolaisen unelmaympäristö

Schildtin urheilulukioon Jyväskylään valmistui oppimisympäristö, jossa yhdistyvät tieteen, liikunnan ja urheilun sekä terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen opiskelijan aktiivisen tekemisen ja kokeilemisen kautta. Tämän lukion käytäviltä löytyy kuntosali ja luokkatilasta esimerkiksi painoja, jumppamattoja sekä kahvakuulia.

Fysioline oli vahvasti hankkeessa mukana toimittamalla tarvittavat laitteet koululle.
– Rakensimme tilat, joissa opiskelija voi oppituntien tai vapaatuntien aikana itse kuntoilla aktiivisesti, koulun rehtori Mika Rantala kertoo.

Lukiolla on isot menoerät liikuntapaikkojen vuokrissa, mutta jatkossa koululta ei välttämättä tarvitse aina lähteä minnekään. Kuntosalilaitteet maksavat itsensä nopeasti takaisin.
– Tilat muodostavat hyvinvoinnin toimintaympäristön, joka sisältää sadan neliön kokoisen muunneltavan luokkatilan, oleskelutilat ja ftness-kuntosalin. Lisäksi tiloihin kuuluvat rentoutumishuone sekä opetuskeittiö, toteaa oppilaskunnan puheenjohtaja Joonas Aarnio.

– Opiskelijoita pyritään kannustamaan siinä, että he huolehtisivat omasta hyvinvoinnista aktiivisella toiminnalla koulupäivän aikana myös välituntisin ja ”hyppytuntien” aikana, Rantala alleviivaa.

Ajatuksena on, että opiskelija itse tuottaa omasta kehosta tieteen keinoin mittaamalla aineistoa terveystieteen, fysiikan, kemian ja biologian oppiaineisiin, jotta hyvinvoinnin näkökulma omakohtaistuu ja konkretisoituu.
– Olemme yksi Suomen suurimmista lukioista ja myös urheilulukio. Haluamme olla rakentamassa uusia toimintamalleja ja tuoda toiminnallisuutta koulun arkeen ja samalla edistää hyvinvointia tilojen toiminallisuuden ja avoimuuden periaatteella, Rantala muistuttaa