Indego Personal -kävelyrobotti toimii Nette Kivirannan arjessa apuvälineenä

Keväällä 2018 alppihiihtäjä Nette Kiviranta oli kisamatkalla menossa kohti pohjoista. Hän oli juuri voittanut pronssia nuorten SM-kisoista Tahkolla, ja oli matkalla kohti Leviä. Matka kuitenkin katkesi Ranuan kohdilla, kun tuolloin 16-vuotias Nette joutui vakavaan auto-onnettomuuteen.

Nette kuljetettiin helikopterilla Oulun yliopistolliseen sairaalaan. Hänet leikattiin ja vietiin teho-osastolle.

Pian Neten tilanteesta tiedettiin jo enemmän. Murtunut nikama painoi selkäydintä, mikä aiheutti selkäydinvamman. Nette ei pystyisi enää kävelemään omin jaloin. Aluksi hän ei pystynyt edes istumaan.

Kuntoutuminen lähti kuitenkin vauhdilla liikkeelle. Vain muutama päivä kolmen kuukauden osastokuntoutuksen päättymisestä Nette palasi pyörätuolissa takaisin Mäkelänrinteen lukioon. Noin vuosi onnettomuudesta hän otti jo ensimmäiset askeleensa Indego-kävelyrobotin avulla Validia Kuntouksessa Helsingissä.

Jos koko loppuelämä kirjoitettaisiin hetkessä uusiksi, olisi se monelle kova sokki. Nette osaa ajatella asian toisessa valossa.

– Olen pärjännyt henkisesti hyvin, mikä varmaan johtuu siitä, että olen ollut koko ajan menossa. Olen ymmärtänyt, kuinka vähän pyörätuoli voi rajoittaa elämääni. Vaikka on monia asioita, joihin en enää pysty, olen siitä huolimatta pyrkinyt toteuttamaan mahdollisimman paljon minulle mieluisia asioita, soveltamalla ja tekemällä kompromisseja.

Indego Personal arjen apuvälineenä

Syksyllä 2019 Nette sai ensimmäisenä Suomessa käyttöönsä henkilökohtaisen Indego Personal -kävelyrobotin. Henkilökohtaisen kävelyrobotin käyttöönottoa edelsi intensiivinen käyttökoulutus, jonka aikana laitteen turvallinen käyttö tuli tutuksi. Myös Neten äiti ja sisko kävivät avustajan rooliin tarvittavan koulutuksen.

Ahkeran harjoittelun tuloksena kävely sujuu nyt hyvin jo kyynärsauvojenkin kanssa, kun alkuun apuna täytyi käyttää rollaattoria.

”Muistan, että aluksi tuntui kummalliselta olla jalkojen päällä, kun niissä ei ole ollenkaan tuntoa. Oli myös outoa huomata, kuinka kävelyn tärähdys tuntuu kaikesta huolimatta kantapäissä.  Indegolla harjoittelu on tervetullutta vaihtelua pyörätuolissa istumiseen, ja se on vahvistanut keskivartaloni lihaksia ja helpottanut mm. lonkankoukistajien kireyksiin. Seisomaharjoitteet hoituvat vaikka leipomisen lomassa.”, kertoo Nette.

Syksyisistä ja alkavan talven keleistä johtuen, Nette on käyttänyt Indegoa toistaiseksi lähinnä kotona sisätiloissa.

Mielestäni on mukavaa tehdä perheen kanssa yhdessä ruokaa. Keittiössä Indegoa onkin ollut helppo hyödyntää, kun olen nojannut lantiolla saarekkeeseen ja näin saanut molemmat kädet vapautettua. On myös kiva nähdä ruokaa laittaessa kattilan sisällekin, pyörätuolista kun se ei tällä hetkellä onnistu. Robotin avulla seisominen on mieluisaa ja kun robotin pukee päälle, menee helposti tunti ennen kuin edes ajattelee takaisin istumaan menoa. Samalla voi tehdä monenlaista ja kävellä välillä, sillä liikkuminen ja paikanvaihto on mahdollista, toisin kuin perinteisellä seisomatelineellä. On myös mukava keskustella välillä samalla korkeudella muiden perheenjäsenten kanssa. Voidaan mittailla, kuka on edelleen perheen pisin, kuka kasvaa ja kuka kutistuu, iloitsee Nette.”

Indegolla tehtävien kotiharjoitteiden lisäksi Nette käy edelleen säännöllisesti kerran pari viikossa fysioterapiassa. Siellä painopiste on kuitenkin muussa kuntoutuksessa, kun kävely- ja seisomaharjoitukset hoituvat kotona oman kävelyrobotin avulla.

Kilpaurheilu jälleen mielessä

Kiviranta harrastaa edelleen aktiivisesti urheilua muun muassa crossfitia ja laskettelua kelkalla. Hän pohtii myös kilpaurheilun pariin palaamista, mutta lajia hän ei vielä tiedä. Neten asenteessa on monella opittavaa. Vaikka arki muuttui, on asenne positiivinen. – Tavoitteenani on pystyä elämään mahdollisimman monipuolista elämää.