Ilmatar Areena tarjoaa ainutlaatuiset treenipuitteet jääurheilujunioreille Espoossa

teksti: Terhi Kangas
kuvat: Petri Koivisto

Korona viivästytti hieman upean kiekkoareenan käyttöönottoa, mutta hyvää kannatti odottaa marraskuuhun 2021 asti. Ilmatar Areenalla on panostettu erityisesti oheisharjoittelutiloihin. Fysioline on ollut yksi projektin luottokumppaneista.

 

”Ah, ha, ha, ha, stayin’ alive…”

Ilmatar Areenan kuntosalilla Espoon Matinkylässä hiki virtaa ja poppi raikaa. Joku juniorikiekkoilijoiden äideistä todennäköisesti vääntäisi jo volumea pienemmälle, jos paikalle osuisi. Jopa punttisalille ominaiset kolinat ja ähinät peittyvät täällä vanhojen radiohittien alle.

Kiekko-Espoon U18 SM-joukkue tekee Ilmattaressa päivän salitreeniään. Jäävuorot on tänään pyhitetty nuoremmille kiekkoilijoille sekä taitoluistelijoille.

Valmentaja Joonas Ruosteinen katselee nuorten miesten tekemistä tyytyväinen hymy kasvoillaan. Hymyyn on syynsä. Se paljastuu, kun valmentaja pääsee lausumaan mielipiteensä jääurheilun monipuolisesta harrastuskeskuksesta.

– Siis aivan huippupuitteet treenaamiseen! Kaukaloita on kaikissa kolmessa koossa: NHL, IIHF ja eurooppalainen. Lisäksi kaksi kuntosalia ja kaksi liikuntasalia eli kaikki tarvittava myös oheisharjoitteluun. Pystymme tekemään täällä kaikki harjoitukset ja laitteet ovat vimpan päälle. Harvalla juniorijoukkueella on tällaisia mahdollisuuksia arjessaan.

Ruosteinen on tullut vasta toukokuussa mukaan Kiekko-Espoon toimintaan. Mikkelin Jukureissa ja Saipassa aiemmin toiminut päätoiminen U18-vastuuvalmentaja on kommentteineen täydellisen oikeassa. Tällaiset puitteet ovat tarjolla vain harvoille.

Itse asiassa ainoastaan espoolaisjoukkueille.

Viiden urheiluseuran yhteinen koti

Kuntosalilla parhaillaan harjoittelevalle joukkueelle tyypillinen salitreeni tarkoittaa yleensä puhdasta voimaharjoittelua, tekniikoiden opettelua ja voimantuoton kehittämistä, mikä tässä ikäluokassa tarkoittaa hyvin yksilöllistä tekemistä.

Fyysinen kehitysvaihe joukkueen sisällä on monen tasoista, mutta treeneissä pyritään tekemään suurin piirtein samat harjoitteet kaikille. Joukkueella on viisi fysiikkaharjoitusta viikossa: kaksi ylävartalotreeniä, kaksi alavartalotreeniä sekä yksi cardio-painotteinen conditioning.

Assault AirBiket ovat meillä kovassa käytössä. Niillä teemme tehointervalleja. Kymmenen sekuntia poljetaan niin täysillä kuin lähtee ja palautusjaksot sitten harjoitusvaiheen mukaan. Alkukesästä huilia otettiin vetojen välissä kaksi minuuttia, nyt enää 30 sekuntia.

Ruosteinen muistuttaa, että maltti on valttia nuorten miesten kanssa, etenkin voimaharjoittelussa, sillä kenenkään paikkoja ei ole tarkoitus rikkoa, vaan luoda pohjaa aikuisiän ammattitekemiselle.

Toisinaan ”testosteronipäisiä” nuoria miehiä pitää hieman toppuutella ja muistuttaa turvallisen saliharjoittelun perusperiaatteista.

Jääkiekkoilijoiden lisäksi uuden areenan monipuolisista puitteista nauttivat myös espoolaiset taitoluistelijat ja ringeten pelaajat. Espoossa toimii viisi jääurheiluseuraa, joissa harrastaa noin 4 500 lasta, nuorta ja aikuista.

NHL:n parhaisiin puolustajiin kuuluva Dallas Starsin Miro Heiskanen veti heinäkuun lopulla oman kiekkoleiriä kotikaupungissaan Espoossa. Ainutlaatuinen tilaisuus treenata NHL-tähden opissa innosti 400 lasta kesällä jääkiekon pariin Ilmatar Areenalle.

llmatar Areenan rakennuttajana toimi voittoa tavoittelematon Espoon Jääurheilun Tuki ry, joka kehittää jäsenseurojensa harrastusolosuhteita ja kilpailutoimintaa Espoossa. Kaupungin omavelkainen takaus ja kohtuulliseksi määritelty tonttivuokra ovat olleet projektin elinehtoja.

Yhdistyksen toiminnanjohtaja Jari Nyberg kertoo, että jääurheilu on muuttunut hänen aikakaudellaan valtavasti.

– Laadukas oheisharjoittelu ja sen vaatimat puitteet korostuvat aiempaa enemmän. Taitoluistelua varten Ilmatar Areenalta löytyy muun muassa tilava balettisaletti ja sekä kiekkoilijat että taitoluistelijat on huomioitu kuntosalivälineiden valinnassa, Nyberg kertoo.

 

Jääurheilun fysiikkavalmentajat ”projektikonsultteina”

Fysiolinen Anssi Rantaselle projekti on ollut yksi uran hienoimmista, sillä myyntimiehen oma sydän sykkii vahvasti jääurheilulle. Fysiolinella on ollut ilo olla mukana aivan suunnittelun alkuajoista asti ja myös Rantasen asiantuntemus näkyy Ilmattaressa monessa paikassa.

Erilaisten vaihtoehtojen kartoitusten jälkeen asiakkaalle tehtiin yksityiskohtaisia 3D-mallinnoksia, jotka auttoivat tilojen hahmottamisessa jo suunnittelupöydällä.

Kun tehdään Suomen – ja maailmankin tasolla – ainutlaatuista kokonaisuutta junioreille, painottuu juuri etukäteissuunnittelun merkitys. Kun ei voida vain kopioida valmista mallia toisaalta, on osattava ajatella monesta kulmasta asioita, joita ei vielä ole olemassa.

Läksyjen tekoon tarkoitettu lukuhuone on yksi pikantti todiste siitä, että Ilmatar Areena on tehty nimenomaan junioreiden tarpeisiin ja kaikki on huolella mietitty. Kaikkiaan neliöitä on kahdessa kerroksessa 14 000. Esimerkiksi pukuhuoneita ja peseytymistiloja tuntuu olevan lähes joka nurkalla, ja varusteiden kuivaushuoneesta kiittelevät varmasti myös urheilijoiden kotoisat huoltojoukot.

Onnistuneessa suunnittelutyössä merkittävä rooli on ollut jääurheilijoiden fysiikkavalmentajilla.

– Juuri fysiikkavalmentajat pitivät projektissa huolta siitä, että kokonaisuudessa on mukana oman lajin kannalta tärkeimmät yksityiskohdat, jotka palvelevat parhaiten urheilijoiden arkea. Vastaavissa projekteissa kannattaa ehdottomasti ottaa myös nämä asiantuntijat laitetoimittajan kanssa yhteistyöhön mahdollisimman varhain, Nyberg vinkkaa.

Fysiolinen tutustumispäivänä fysiikkavalmentajat ovat valitettavasti ison koon kourissa. Korona liittyy tähänkin tarinaan myös muulla tapaa. Rakennusprojekti ajoittui pahimpaan pandemia-aikaan ja vähintään henkisiä takapakkeja on otettu useampaan kertaan viivästymisten lisäksi.

Luottamus kumppaneihin on hetkittäin ollut koetuksella.

– Fysioline on poikkeusaikoinakin aina pitänyt sanansa. Kun koronatilanne oli pahimmillaan, he järjestivät meille privaattitutustumisen noin 3500 neliön kuntokeskukseen, jotta pääsimme varmasti kartalle tarvittavasta kokonaisuudesta.

Jari Nyberg kiittelee luonnollisesti myös Espoon kaupungin urheilumyönteistä johtoa. Poliitikkojen luottamus projektiin on ollut kova ja nyt on aika lunastaa lupaukset. Nyberg on kuitenkin oman osuutensa Ilmattaren hyväksi nyt tehnyt. Kesä 2022 jää mieleen paitsi Ilmattaren ensimmäisenä kesänä myös omana eläköitymiskesänä.

Yhdistyksen uutena toiminnanjohtajana Ilmattaren tulevaisuutta luotsaa Ville Oura.

Espoon Jääurheilun Tuki ry:n pitkäaikainen toiminnanjohtaja Jari Nyberg keskittyy jatkossa seuraamaan Ilmattaren kehitystä ainoastaan ”rakkaudesta lajiin”. Fysioline kiittää Nybergiä erinomaisesta yhteistyöstä ja toivottaa leppoisia eläkepäiviä.