Salpakankaan lääkintävoimistelu ja h/p/Cosmos-matto

Kuvassa Maire Nurminen, 96 v., ja fysioterapeutti Ina Arike

Teksti: Terhi Kangas
Kuva: Kirsi Miss

Kuntoutuskokemuksia Fysiolinen asiakkailta: Salpakankaan lääkintävoimistelu ja h/p/cosmos-matto

Salpakankaan lääkintävoimistelun toimitusjohtaja Kirsi Miss kertoo:
h/p/cosmos-matto on ollut meillä nyt noin vuoden ajan käytössä. Hitain mahdollinen kävelyvauhti on 0,1 km/h ja nopeimmillaan matto kiihtyy jopa 25 km/h-vauhtiin, joten maton erilaisia ominaisuuksia yhdistelemällä voimme tarjota hyvin monipuolista harjoittelua asiakkaillemme.

Ylämäkeen kävelyä ja juoksemista voidaan treenata 28 %:n kulmaan asti (n. 16 astetta). Maton pyörimissuuntaa voidaan muuttaa, jolloin päästään harjoittelemaan alamäkeen kävelyä aina 5 km/h nopeuteen asti.  Mattoon voi tarvittaessa heijastaa askelmerkit halutun treenin mukaisesti.

Fysioterapeutti laatii asiakkaalle aina yksilöllisen harjoitusohjelman, jossa voidaan muokata jalkaterän kiertokulmaa, askelpituutta tai -leveyttä. Matossa on lisänä robowalk-järjestelmä (erilliset elastiset kaapelit), jolla voidaan avustaa kävellessä tai juostessa vaikeampaa liikesuuntaa tai tarvittaessa käyttää sitä lisävastuksena. Esimerkiksi jalan heilahdus eteen kävelyn aikana voi olla rajoittunut lonkan koukistajien heikon lihasvoiman vuoksi, jolloin Robowalk takaa pidemmän heilahdusvaiheen kävelyssä.

Hyviä asiakaskokemuksia olemme saaneet erityisesti hemipuolen tehostuneena käyttönä. Painon varaaminen hemipuolelle onnistuu paremmin. Hapenottokyky ja minäpystyvyys ovat parantuneet. Matossa on niin paljon ominaisuuksia ja mahdollisuuksia, että ajattelin jakaa käyttökokemuksemme selkeästi kolmeen eri ryhmään.

Dynaaminen painokevennysharjoittelu

Dynaaminen painokevennys joustaa laajojenkin liikkeiden mukana. Painokevennettynä (1-80 kg) voidaan harjoitella seisomisen, kävelyn ja juoksun lisäksi vaikkapa kyykistymistä tai tuolilta nousemista.

Harjoitusmuoto mahdollistaa myös lempeämmän lähestymisen harjoitteluun. Esimerkiksi ylipaino voi rajoittaa liikkumista, mutta painokevennyksellä voimme keventää alaraajojen niveliin kohdistuvaa rasitusta harjoittelussa ja mahdollistaa kevyemmän ja kivuttoman liikkeen.

Painokevennysharjoittelu soveltuu hyvin myös erilaisten alaraajojen vaivojen tai leikkausten kuntoutukseen. Kävely- ja kyykkyharjoitukset onnistuvat, vaikka jalalla olisi painovarausrajoitteita.

Vamman tai leikkauksen jälkeen kävelyn tai kyykistymisen tekniikka voi olla häiriintynyt, mutta painokevennyksellä voidaan aloittaa harjoittelu matalalla kynnyksellä ja hallitusti.

Seisoma-asennon, kävelyn ja juoksun analyysi

h/p/cosmos-matto antaa tarvittaessa tarkkaa dataa siitä, mitä kaikkea seisoma-asennon ja askeleiden aikana tapahtuu jalkaterissä. Maton alla on yli 11 000 sensoria, jotka mittaavat jokaisen askeleen ja painonsiirron analyysin aikana. Zebris-ohjelma tekee analyysistä kattavan raportin, josta saadaan selville mm. askelpituudet, -leveydet ja kiertosuunnat.

Matto mittaa jokaisen painopisteen siirtymisen jalalta toiselle ja painonsiirtymisen jalkaterässä askeleen eri vaiheiden aikana. Kamera tallentaa analyysin ajan videokuvaa sivulta tai takaa. Askeleita voidaan analysoida hidastettuna ja samalla kuvaaja näyttää, miten paino on jalkaterällä jakautunut.

Virtuaaliharjoittelussa voidaan kulkea tasaista metsäpolkua pitkin tai valita erilaisia esteitä ja tehtäviä sisältävä harjoitus. Tähdätään askelia, nostellaan jalkoja tai harpataan tukkeja, kiviä tai kuralätäköitä väistellen. Mukaan saadaan myös erilaisia helppoja tehtäviä havainnointikykyä haastamaan.

Tasapainolautapelissä päästään harjoittelemaan painonsiirtoja, jotta pallo saadaan vieritettyä reikään.

Perturbaatio eli horjutusharjoittelu

Perturbaatio tarkoittaa, että matto tekee äkillisen, nopean hidastuksen tai äkillisen, nopean kiihdytyksen kesken kävelyn. Hidastus muistuttaa kompastumista ja kiihdytys liukastumista. Turvavaljaissa tai painokevennettynä voidaan turvallisesti harjoitella näitä varsin tuttuja arjen tilanteita ja saada valmiuksia tasapainon korjaamiseen, kun oikea kompastuminen tai liukastuminen tapahtuu.

Erityisesti ikääntyneillä nopea reagointi ei aina ole itsestäänselvyys. Lisäksi erilaiset kiputilat, leikkaukset ja esimerkiksi ylipaino vaikuttavat kykyyn korjata tasapainoa. Myös horjutusharjoittelu sopii siis hyvin monille.

Jokaiselle asiakkaalle tehdään yksilöllinen kävelytasapainon harjoitusohjelma omien tavoitteiden mukaisesti.

On ollut ilo huomata, että perturpaatioharjoittelu on siirtynyt käytäntöön ja arkeen. Asiakkaidemme metsäpolut sujuvat aiempaa paremmin. Motivoiva harjoittelu on rohkaissut liikkumaan, ja suoranainen liikkumisen pelkokin on vähentynyt. Talvella treenaaminen on helppoa, kun lumi ja liukkaus eivät ole esteenä.

Meillä on parhaillaan vireillä tutkimushanke, joka keskittyy perturbaatioharjoitteluun ikääntyneiden kaatumisen ennaltaehkäisyssä. h/p/cosmos-matto on tässä tutkimustyössä tärkeässä roolissa ja odotamme mielenkiinnolla tutkimustuloksia.