Bemo oli "rakkautta ensi polkaisulla"

teksti: Terhi Kangas
kuvat: Kaisu-Leena Pekkanen

MS-tautia pitkään sairastanut 76-vuotias Ritva on päässyt käyttämään THERA-Trainer Bemoa ensimmäisten suomalaisten joukossa Seiponrannan palvelutalossa. Makuuasennossa poljettava Bemo tarjoaa Ritvan voimakkaasti spastisille jaloille aktivoivaa täsmähoitoa.

Ritva Raja ja fysioterapeutti Riitta Juslin ovat juuri saaneet perjantaipäivän Bemo-polkuharjoittelun tehtyä ja Ritvan koko olemus huokuu pirteyttä ja iloa.

– Olo on kokonaisvaltaisesti helpottunut 20 minuutin harjoittelun jälkeen. Tänäkin aamuna jalkani olivat hirvittävän jäykät, mutta polkeminen oli silkkaa nautintoa. Nyt veri kiertää taas. Maanantai ja perjantai ovat nykyisin suosikkipäiviäni, sillä tiedän, että silloin pääsen polkemaan Bemoa, Ritva kertoo.

Keuruulainen Ritva sairastui MS-tautiin alle 40-vuotiaana. Tuolloin lääkäri kertoi nuorelle naiselle, ettei diagnoosi ole kuolemaksi, mutta rappeuttava sairaus etenee vääjäämättä. Tällä hetkellä Ritvalla on kolme muutakin perussairautta, yhtenä sensomotorinen perinnöllinen polyneuropathia (Charcot-Marie- Toothin tauti), joka aiheuttaa erityisesti lihasjäykkyyttä.

Ritva on siis elänyt MS-taudin kanssa jo pitkään. Liikkuminen on kymmenen vuoden ajan tapahtunut pyörätuolin avulla ja viimeiset yhdeksän vuotta hän on asunut Seiponrannan palvelutalossa. Jalkojen päälle Ritva ei ole voinut varata enää aikoihin, mikä tietysti rajoittaa jalkojen aktivointia.

Helppokäyttöinen laite myös hoitajille

Vuosien aikana kovasta lihasjäykkyydestä kärsivää Ritvaa on kuntoutettu monin tavoin, mutta syksyllä 2022 tarjoutui mahdollisuus kokeilla juuri Keuruulle saapunutta modernia polkulaitetta, jota voi käyttää turvallisesti makuuasennossa.

– Pääsen helposti polkemaan makuultani omasta sängystä ilman hankalia siirtymisiä. Kuntosalilla olen käyttänyt toisenlaista polkulaitetta, mutta se ei ole läheskään niin hyvä kuin tämä, Ritva kertoo.

Ritva on onnekas seniori, sillä Bemoja on vasta muutamia koko Suomessa, mutta pienen paikkakunnan kunnallisesta palvelutalosta sellainen jo löytyy. Hankinta tehtiin Keuruun kaupungille tulleen perintörahan turvin, jonka lahjoittaja oli halunnut osoittaa nimenomaan kuntouttavaan toimintaan ja toimintakyvyn tukemiseen.

Ritvan lisäksi myös fysioterapeutti Riitta Juslin on erittäin mielissään siitä, että perintölahjoitus käytettiin näin konkreettisesti vuodepotilaiden hyvinvointia lisäävään laitteeseen.

– THERA-Trainer BEMO on niin helppokäyttöinen, että sitä voi aivan hyvin käyttää myös muu hoitohenkilökunta, ei tarvita fysioterapeutin koulutusta. Näkisin, että tässä on meilläkin vielä paljon potentiaalia nykyistä monipuolisempaan käyttöön, Riitta kertoo.

Ritva todistaa vieressä fysioterapeutin lausunnon helppokäyttöisyydestä, sillä tänäänkin hän saattoi turvallisin mielin jäädä hetkeksi itsekseen polkemaan. Hoitajan ei tarvitse olla koko aikaa vieressä. Jos yllättävä tilanne tulisi, voisi hälytysnapilla kutsua hoitajan nopeasti paikalle.

Myös yläraajojen aktivointi onnistuu

Ritvalla Bemo on ollut käytössä toistaiseksi vain jalkojen aktivoinnissa, mutta polkimet käsikahvoiksi vaihtamalla laite muuntuu helposti myös ylävartalon harjoitteluun sopivaksi. Laite sopii siis erinomaisesti lähes kaikkien vuodepotilaiden aktivointiin.

– Bemon monipuolisuutta lisää se, että liike onnistuu tarpeen mukaan passiivisesti, aktiivisesti tai avustetusti. Jos vain suinkin on mahdollista aktivoida omatoimisuutta, niin sehän on kuntoutuksessa aina kaikki kaikessa. Bemosta on moneen, Juslin kertoo.

Manuaalisesti alaraajojen liikuttaminen on hoitajallekin raskasta. Bemon avulla saadaan tehostettua liikehoitoa ilman turhia kuormituksia. Ritva kertoo, että voimakas spastisuus on pakottanut viime aikoina hänen nilkkojaan vahvasti ristiin. Bemon polkimissa tätäkin saadaan kontrolloitua ja polkeminen sujuu helposti.

Myös laitteen liikuteltavuus saa kiitosta koko Seiponrannan henkilökunnalta. Vanhuspalveluissa Keuruulla on monta eri osastoa, mutta Bemon siirtely paikasta toiseen käy yllättävän ketterästi.

Sekä fysioterapeutti Riitta Juslin että Ritva Raja näkisivät mielellään Bemon vakiovarusteena kaikkialla heikompikuntoisten asukkaiden ja potilaiden aktivoinnin tukena.

 

Ritva Rajaa ja fysioterapeutti Riitta Juslinia avusti myös fysioterapeuttiopiskelija Joonas Reijonen.