teksti: Terhi Kangas, kuvat: Vesa Hovi
Dynaamista painokevennystä hyödyntävä Andago tarjoaa turvallisia toistoja kävelytaidon, tasapainon ja koordinaation harjoittamiseen. Laite tuo hyötyjä myös fysioterapeuttien työhön.
– Kaks metriä ja kääntö. Kaksi metriä ja kääntö. Sitä meillä tehtiin vuosia kattoon kiinnitetyillä kävelyvaljailla ahtaassa tilassa. Monien mahdollisuuksien Andagoa on todella odotettu ja nyt siitä on otettu ilo irti, kiteyttää Hoikun fysioterapeutti Sari Lääti tunnelmat koko neurologisen osaston puolesta.
Andago saapui Kymenlaakson hyvinvointialueen Kuntoutuskeskus Hoikuun alkuvuodesta 2024 ja aloitti näin dynaamisen painokevennyksen aikakauden Haminassa. Laitetta käytetään liikuntasalissa, jossa sen kanssa voi vapaasti liikkua pidempiäkin matkoja ja myös kääntyminen on helpompaa. Laite tunnistaa suunnan muutokset kehon liikkeistä, joten se seuraa kuntoutujaa vapaasti.
Teknologiset apuvälineet ja laitteet, joilla saadaan lisättyä oikein tehtyjä turvallisia toistoja, ovat ensisijaisesti kuntoutujan hyöty, mutta fysioterapeuteillekin on laitteista aitoa lisäarvoa.
– Andago toi selvästi uutta intoa meidän fysioterapeuttien arkeen. Laite myös vapauttaa käsipareja, joiden ainoa tehtävä on kannatella kuntoutujaa. Olen päässyt itse kokeilemaan Andagoa apuvälinemessuilla vuosia sitten, mutta vasta omien käyttökokemusten kautta dynaamisen painokevennyksen hienous on toden teolla konkretisoitunut, Lääti kertoo.
Kuntoutujien hoitojaksot Hoikussa vaihtelevat parista päivästä noin puoleen vuoteen, joten myös Andagon käyttö on yksilölliset tarpeet huomioivaa. Joku saattaa tulla osastolle omin jaloin kävellen, kun taas toisella kävelyn uudelleenopettelu on pitkä ja monivaiheinen prosessi. Andagosta saadaan hyötyä moneen eri vaiheeseen.
Eräs kuntoutuja kävelee Hoikussa tällä hetkellä muuten kepin kanssa, mutta kävelyharjoitukset voidaan tehdä jo ilman apuvälinettä. Kiitos Andagon. Kävely pysyy luonnostaan paremmassa asennossa verrattuna esimerkiksi Eva-telineeseen, joka myös sitoo fysioterapeutteja ohjaamiseen enemmän.
Nopeaa edistymistä kävelyharjoituksissa
Tänään Andagolla harjoittelee aivoinfarktista kuntoutuva Jouni yhdessä fysioterapeutti Matleena Puhakan ja Sari Läätin kanssa.
Jouni on saapunut jatkokuntoutukseen Kymenlaakson keskussairaalasta, kuten suurin osa Hoikun kuntoutujista. Tässä vaiheessa kuntoutusta vaikuttavuutta tuovat erityisesti toistojen määrät.
– Liikkuminen on juuri se, jossa parhaiten huomaan itse edistyksen, siksi nämä ovat erityisen mukavia harjoituksia. Puhuminen on vielä hankalaa ja siinä kehityn hitaammin, Jouni kertoo omasta tilanteestaan aivoinfarktin jälkeen.
Nyt vuorossa on viides kerta Andagolla. Ensimmäisellä kerralla seistiin vain paikoillaan ja tehtiin jalan nostoja, mutta jo seuraavalla kerralla päästiin liikkeelle. Edistyminen on ollut huomattavaa ja palkitsevaa, sillä joka kerralla on saatu pidettyä käveltävää matkaa.
– Muidenkin kuntoutujien kanssa lähdemme aina liikkeelle seisoma-asennon hallinnasta. Se on hyvä ensimmäinen tavoite. Seuraavaksi lisätään hieman painonsiirtoja. Laite voi tällöin olla vielä ihan paikoillaan. Sitten kun on valmiuksia, niin aloitetaan kävelyharjoitukset ja tasapainoliikkeet, Puhakka kertoo.
Kontrolloitu liikkeen suunta
Andagon etuihin lukeutuu myös parempi liikkeen suunnan kontrolli. Juuri liikkeen käskytystä oikeaan suuntaan on Jounin kanssa treenattu ihan erityisesti. Tonus helposti hieman kohoaa harjoituksissa.
Fysioterapeutit tekevät tänään havainnon, että kävelyasento pysyy nyt jo selvästi parempana. Jouni myös korjaa asentoa itse aktiivisemmin kuin edellisillä kerroilla.
– Liikkumisesi on jo huomattavasti sujuvampaa kuin Hoikuun tullessa, vaikka välillä vähän tuskailetkin, että kuntoutus etenee hitaasti. Ulkopuoliset silmät huomaavat usein muutokset helpommin, Matleena Puhakka kannustaa Jounia.
On hyvin tyypillistä, että alkuvaiheen tilanne unohtuu kuntoutujalta itseltään. Puhakan mukaan Jouni nousee makuuasennosta istumaan jo todella ketterästi, vaikka alkuun se oli hyvin vaikeaa ja onnistui vain avun kanssa.
Jounin voimat riittävät tänään hienosti kävelyharjoitukseen, mutta juuri muuta ei enää jaksaisi, joten loppupäivä otetaan rauhallisemmin.
Hoikun neurologisella osastolla Andago otetaan käyttöön aivan kaikkien kanssa, jotka vain suinkin pystyvät tai joille sen hyödyt ovat sovellettavissa. Toimintaterapeuteille laite on Haminassa toistaiseksi vielä hieman tuntemattomampi, mutta Puhakalle ja Läätille on jo kehittynyt hyvä rutiini Andagon käyttöön.
Painokevennys mukana koko liikeradan
Andagon saapuessa taloon Fysioline järjesti alkukoulutuksen kuudelle Hoikun fysioterapeutille. Tällä tiimillä on koulutettu sisäisesti laitteen käyttöä muillekin.
– Mitä enemmän laitetta käyttää, sen helpompaa se on. Vain kokeilemalla oppii parhaat käytännöt. Samoin kuin liikkeelle lähdön oikean hetken, joka on aina yksilöllinen. Alussa puhuimme toisillemme koko ajan ääneen, mitä seuraavaksi tehdään. Tämä auttoi toimintojen omaksumista käyttöönottovaiheessa, Lääti vinkkaa.
Käyttäjän ei tarvitse olla luontainen diginatiivi, sillä laitteen käyttö on hyvin yksinkertaista, vaikka kyse onkin teknologisesta innovaatiosta. Dynaaminen painokevennys mahdollistaa kävelytreenien lisäksi monipuolisesti erilaisia harjoituksia.
– Kaikki kyykkyliikkeet, portaalle astumiset ja esteiden ylitykset on helppo toteuttaa Andagolla. Perinteiset kattovaljaat ovat juuri siinä korkeudessa kuin ne ovat. Kun kyykätään, ne antavat toki alaspäin myöden, mutta eivät auta ylöspäin tultaessa. Andagossa painokevennys on mukana koko liikeradan ajan, Puhakka konkretisoi.
Erityisesti ylös-alas suuntautuvat liikkeet voidaan tehdä Andagolla huomattavasti tehokkaammin ja vaikuttavammin juuri painokevennyksen ansiosta. Painokevennysmäärä pysyy koko liikkeen ajan samana ja kun kehitystä tapahtuu, voidaan kevennystä vähentää. Tavoite omatoimisesta kävelystä tulee näin vaihe vaiheelta lähemmäs.
Turvallisuus Andagon käytössä on huippuluokkaa eikä sen kanssa voi kaatua, vaikka fysioterapeuttien käsipareja tarvitaankin avuksi vähemmän kuin manuaalisissa kuntoutusmuodoissa.
– Ensimmäisellä kerralla laitteen käyttö oli hieman jännittävää, mutta nopeasti huomasin, että Andagoon voi luottaa ja siinä on turvallista olla. Huomenna on edessä kotikäynti. Sitten nähdään, kuinka liikkuminen sujuu kotioloissa. Kotiutumista toivon muutaman viikon sisään, sillä taas kävely sujui paremmin kuin viimeksi, Jouni iloitsee Andago-harjoituksen päätteeksi.